Studenti ETF-a završili praksu u Crnogorskom Telekomu

Dodajte komentar

Studentima Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore uručeni su sertifikati o završenoj praksi u Crnogorskom Telekomu.

Tokom nedjelje prakse u Crnogorskom Telekomu, studenti su imali priliku da se bliže upoznaju sa načinom rada kompanije i aktuelnim tehnologijama. To je bila dobra prilika da se studenti upoznaju sa radnim procesima jednog telekomunikacionog operatora.Studenti su kroz ovu praksu bili u mogućnosti da bliže upoznaju telekomunikacionu industriju, ne samo u Crnoj Gori, već globalno.

Važnost povezivanja Crnogorskog Telekoma i Elektrotehničkog fakulteta jeste u tome što je to najbolja prilika da studenti razumiju što ih očekuje po završetku studija, a sa stanovišta Crnogorskog Telekoma, kao mogućeg poslodavca, interesantno je da upozna potencijalne kadrove.

Direkorica Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu, Valentina Radulović, istakla je važnost upoznavanja studenata sa različitim telekomunikacionim i IT sistemima – u realnom vremenu, kao i što je to što mogu da očekuju u budućnosti. Osim što studenti imaju priliku da upoznaju način funkcionisanja Telekomove mreže, principe održavanja, kao i tehničkog upravljanja sistemima i procesima, sa druge strane, postoji i benefit za Crnogorski Telekom, u smislu prepoznavanja i odabira budućih kadrova.

Predstavnik Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Enis Kočan zahvalio se Telekomu na pozitivnoj praksi i višegodišnjoj saradnji, kojom se studentima završne godine Elektrotehničkog fakulteta daje mogućnost da prošire svoja znanja. Naglasio je da je to odlična prilika da studenti predstave i Elektrotehnički fakultet, kao vodeću obrazovnu i naučnoistraživačku instituciju u Crnoj Gori, koja daje najbolji kadar na tržištu rada iz oblasti telekomunikacija.

Povodom dalje promocije STEM znanja i vještina, direktor ljudskih resursa u Crnogorskom Telekomu, Miroslav Janičić istakao je važnost upoznavanja budućih studenata sa mogućnostima koje im ova znanja donose. Budući da se približava upis, pozvao je nove generacije da odaberu fakultete iz oblasti: nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

„Razlog sve veće popularnosti STEM-a leži u činjenici da je na svjetskom tržištu rada prisutna neravnoteža između tržišta koje traži sve više digitalno obrazovanih stručnjaka i nedovoljnog broja mladih koji upisuju STEM fakultete. Ovaj problem prisutan je i u regionu, pa tako i u Crnoj Gori, a statistike pokazuju da će se u narednim godinama rapidno rasti potreba za znanjima u STEM oblastima. Zaposleni u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike imaju ključnu ulogu u održivom razvoju i stabilnosti ekonomije države. Samim tim, studirajući fakultete među kojima su elektrotehnički, prirodno-matematički i slično, značajno skraćujete put do pronalaženja atraktivnog poslodavca koji će vam obezbijediti najbolje uslove za rad i razvoj profesionalnih vještina“, zaključio je Janičić.

“Kao nosilac procesa digitalizacije u Crnoj Gori, Crnogorski Telekom nastaviće da promoviše STEM znanja i vještine, a saradnja sa Elektrotehničkim i Prirodno-matematičkim fakultetima, omogućiće stručnu praksu za novu generaciju studenata i u narednom periodu”, zaključili su iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *