Skandal nije naštetio Facebooku, broj korisnika raste

Dodajte komentar

Ako je vjerovati bilješci investicione banke Goldman Sachs koja je procurila u javnost, Facebook je iz skandala oko kompanije Cambridge Analytica izašao jači nego što je bio. Predviđanja o velikom broju ugašenih i izbrisanih korisničkih profila nisu se ostvarila.

U bilješci – koja se poziva na podatke analitičke kompanije comScore – navedeno je kako je broj jedinstvenih korisnika Facebooka u Sjedinjenim Državama tijekom travnja porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 188,6 miliona. U vrijeme dok je skandal bio u punom zamahu poraslo je i vrijeme koje su ljudi provodili na toj društvenoj mreži.

Prema podacima Deutsche Bank, čistka lažnih korisničkih računa u sustavu za oglašavanje nakon optužbi za rusko miješanje u zadnje američke predsjedničke izbore nije imala značajnog uticaja na doseg oglašavanja. I on je, u stvari, porastao.

To je otkriće, skupa s potpunim oporavkom cijene Facebookove dionice, u suprotnosti s rezultatima istraživanja prema kojem je povjerenje u Facebook strmoglavo palo od sredine marta, kad je zviždač Christopher Wylie prvi podstakao otkriće kako su podaci 87 miliona korisnika Facebooka neovlašteno korišteni u kompaniji Cambridge Analytica.

U svakom će slučaju dobro doći suosnivaču i šefu Facebooka Marku Zuckerbergu kojeg očekuje susret s evropskim zakonodavcima tokom kojeg će ga ispitivati o zaštiti privatnosti, lažnim vijestima i regulaciji, piše Business Insider.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *