Jeftiniji internet u romingu od ljeta 2019.

Mobilni podaci u romingu pojeftiniće od narednog ljeta za građane Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana, koji će plaćati jedinstvenu cijenu od 70 centi za megabajt, saopštila je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabriel.

“Operateri su preuzeli obavezu da od 1. avgusta ponude paket podataka u kome će cijene megabajta biti i nekoliko puta niže od sadašnjih. Naš cilj je da do jula naredne godine zajednička cijena za sve zemlje EU i Zapadnog Balkana bude 70 centi po megabajtu”, rekla je Gabriel.

Ona očekuje da bi 2020. godine megabajt trebalo da košta 45, a do 2021. godine 20 centi, prenio je N1.

Gabriel je naglasila da će niže cijene važiti za mobilni internet, a ne za razgovore.

Prema njenim riječima, predviđeno je i proširenje regionalnog roming sporazuma, koji od 2014. godine postoji između operatera u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (BiH).

“Tokom Digitalnog samita EU – Zapadni Balkan 13. juna u Sofiji on će biti proširen, tako da će obuhvatiti sve balkanske zemlje”, naglasila je Gabriel.

Na Samitu EU – Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji odvojeno je 30 miliona EUR za investicije u širokopojasnoj mreži za region Zapadnog Balkana.

Check Also

OTP grupa započinje saradnju sa 15 startup kompanija

U četvrtoj seriji svog Startup partnerskog programa, OTP grupa započinje tromjesečnu saradnju sa 15 razvijenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *