Švedska Savana kupuje Europoint

Dodajte komentar

Švedska kompanija Savana Holding AB kupuje prvu ekološki koncipiranu zgradu u Podgorici Europoint, saznaje Pobjeda.

Savana Holding AB, čiji je osnivač Vesko Mijač, je u ljeto 2016. godine kupila šoping centar Mol of Montenegro i hotel Ramadu u Podgorici od Gintašmonta, podružnica turske kompanije Gintaš za 24 miliona eura.

Europoint, poslovna zgrada, poznatija kao ,,crna“, izgrađena je 2010. godine, a investitor je bio crnogorsko-slovenačka firma Proinvest.

Energetski bilansi zgrade oslonjeni su na toplotnu energiju podzemne vode. Prirodnu temperaturu podzemne vode (12° C) toplotne pumpe prevode u funkcionalnu toplotnu energiju. Sezonski balansi optimalne radne temperature u objektu svode se na dogrijavanje zimi i dohlađivanje ljeti. Odnos apsorbovane i isporučene energije je 1:3, u odnosu na sve konvencionalne sisteme grijanja.

Samo neki od zakupaca su između ostalih, Urban bistro, kancelarije Trebjese, Simens, Philip Moris, Novartis, Krka, La Roš, KPMG, Ekomedika, Austrijska ambasada.

Zgrada, ukupne kvadrature od 7.600 kvadratnih metara ima dvije podzemne etaže sa garažama i sedam nadzemnih etaža sa kancelarijama. Na prizemlju se nalazi popularni restoran 21 MNE Urban bisto. Zakupcima je na raspolaganju 80 parking mjesta u podzemnim garažama.

Kako Pobjeda saznaje, transakciju je koordinirao Milovan Novaković, prvi čovjek Colliers International-a za Crnu Goru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *