Počeli sa radom prvi smart parkinzi u Crnoj Gori

Zahvaljujući inovativnim ICT rješenjima Crnogorskog Telekoma, u ulicama Miljana Vukova i Novaka Miloševa u centru Podgorice, otvorena su prva dva smart parkinga u Crnoj Gori. Time je označen početak primjene koncepta pametnog grada, koji Crnogorski Telekom razvija i implementira kao predvodnik procesa digitalizacije.

Direktor Sektora za poslovne korisnike Crnogorskog Telekoma, Predrag Perković
istakao je zadovoljstvo to je u saradnji sa Parking servisom Podgorica, implementirano prvo Smart City rješenje u glavnom gradu. Implementacijom ovog rjeešnja, Telekom je jo jednom pokazao da je tehnoloki lider i nosilac razvoja inovativnih rješenja u oblasti ICT.

On je naglasio da će kocept smart parkinga omogućiti lakše i brže pronalaženje parking mjesta, kao i smanjenje saobraćajnih gužvi, a time i emisije štetnih gasova.

„Napominjemo da je ovo tek početak razvoja pametnog grada i predstavlja pilot projekat, koji pravu snagu i smisao treba da pokaže kada se ovakav sistem primijeni na većoj teritoriji grada. Nadam se da ćemo ovo, ali i druga Smart City rješenja imati brzo implementirana i u ostalim gradovima u Crnoj Gori.“, zaključio je Perković.

Sistem za Smart parking omogućava uvid u popunjenost parking mjesta. Funkcioniše na principu senzora za indikaciju da li je parking mjesto zauzeto. Na ulasku se nalazi digitalna info tabla koja u svakom trenutku pokazuje broj slobodnih parking mjesta, što vozačima prije svega štedi vrijeme u traženju parking mjesta. Pored toga, vozači imaju mogućnost preuzimanja mobilne aplikacije za pretragu slobodnog parking mjesta.

Pored osnovne funkcionalnosti, administratori parking servisa u Podgorici imaće mogućnost praćenja naplate parking mjesta u realnom vremenu, kao i mogućnost optimizacije resursa za kontrolu plaćanja parkinga.

Ovaj projekat donosi niz povoljnosti za grad i gradjane, poput smanjenja saobracajnih gužvi, niskih troškova održavanja parking sistema, niže potrošnje energije, i slično.

Check Also

Poreski obveznici na tri mjeseca mogu odložiti poreske obaveze za maj

Poreski obveznici mogu na 90 dana odložiti i poreske obaveze po osnovu poreza na dohodak …

One comment

  1. Ne vjerujem da ce ovi smart parkinzi pomoci u smanjenju saobracajnih guzvi. Nece nimalo, jer mi ionako parkiramo dje stignemo, tj. dje nam je najblize cilju (prodavnici, banci, kaficu, stanu…). Bojim se da je opstina bacila ovaj novac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *