Izložba dječijih radova u terakoti u Prostoru za umjetnost SGBM

Dodajte komentar

Izložba dječjih radova, polaznika kreativne vajarske radionice umjetnice Nade Kažić,  otvorena je u Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro gdje je izloženo devetnaest njihovih radova. Realizaciju izložbe podržala je JU Muzeji i galerije Podgorice, a izloženi su radovi u tehnici terakota, na temu LICA. Autori ovih djela su: Mia Avilez, Luka Banović, Lara Dlabač, Viktor Dlabač, Ivana Đurašković, Milorad Gojković, Sofija Gojković, Jana Laković, Marko Laković, Janja Miljanić, Luka Pešić, Marko Pešić, Ana Rakićević, Vidak Stojović, Dina Sutaj, Filip Vujadinović, Mateja Vuksanović, Mina Vuksanović i Jovan Zuber.

“Izabrani radovi su maštoviti i razigrani, spontani i zavodljivi, lepršavi i tanani, dakle sve ono što odlikuje djecu i njihovu kreativnost, magiju stvaranja i spontanu igru. Izražena je čednost formi što je svojstveno ovom uzrastu i dječijem duhu.

Izuzetna sklonost eksperimentu je očigledna u ovim radovima, tako da možemo vidjeti različite materijale koje su koristili: glinu, žicu, eksere, staklo, ogledalo, razne boje pomoću kojih istražuju različita kreativna polja. Nastaje serija portreta u terakoti i crtežu koji prate ovaj zanimljivi i kreativni proces igre inspirisan maštom, filmovima, bajkama, svakodnevnicom i najbližim okruženjem.

Na ovim dječjim radovima, možemo vidjeti plave, crvene, narandžaste, zelene, žute i druge boje koje upućuju na različita dječja stanja. Tako nastaje ova zanimljiva kolekcija portreta, gdje je svako lice jedinstveno i ima svoj karakter. Fantastična lica nekad djeluju zastrašujuće a nekad komično ili ljupko, veselo ili tužno, i tako nas uvode u svoj mali svijet opčinjenosti i zanesenosti. Na taj način i mi prolazimo kroz kulise njihovog djetinjstva, vraćamo se bezbrižnoj, nesputanoj slobodi kreativnog izraza“, kazala je povodom ove izložbe umjetnica Nada Kažić.

Projekat Prostor za umjetnost započet je kao akcija Građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe sa ciljem da podrži rad mladih umjetnika.

“Banka će i dalje nastojati da podržava promociju umjetnika kroz svoje kanale komunikacije i na korporativnim profilima društvenih mreža Facebook i Twitter”, kazali su iz banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *