Hrvatski ‘Shazam za video’ planira da promijeni način na koji gledamo televiziju

Dodajte komentar

Startup Beyond Seen Screen želi da unaprijedi gledanje televizije uz pomoć pametnih telefona i blockchaina, a predstavlja ogroman potencijal za marketaše i filmsku industriju.

Moram priznati da nisam neki veliki gledalac televizijskog programa i niti tip osobe koji će sate provesti gledajući serije, filmove i slično. Ipak, otkako sam se preselio u novi stan televizija polako dobija na važnosti, a već sad sam u planovima kako bih čitav sistem televizije i računara “opametio” što je više moguće.

Upravo zbog toga me radovao razgovor s ekipom koja želi televiziju unaprijediti, i to na posve novi način, a dolaze iz Hrvatske. Radi se o startupu Beyond Seen Screen, koji se bavi svojevrsnim spajanjem blockchaina, televizijskog programa i pametnih telefona, kako biste u trenutku mogli dobiti više informacija o sadržajima koje gledate na velikom ekranu.

Razlozi zašto Beyond Seen Screen uopšte postoji i koje probleme rješava najbolje su poznati suosnivaču Miroslavu Zariću, koji kaže kako je ovaj projekt zapravo plod ličnih navika ekipe koja iza startupa stoji. Naime, budući da su uvijek tražili dodatne informacije o filmovima koje gledaju na televiziji i raznim drugim sadržajima, odlučili su da osmisle aplikaciju koja informacije pronalazi umjesto vas.

Sve se ovo čini malo naučno-fantastično, ali Miroslav kaže kako su praktične primjene ove tehnologije vrlo široke:

Kada gledate svoj omiljeni kulinarski show možete dobiti recept, kupiti knjigu ili namjernice iz recepta u obližnjoj prodavnici na brz i efikasan način. Ili dok gledate muzički spot benda koji volite, na jednostavan način dobijete informacije o turneji na kojoj su, mogućnost kupovine karte za koncert ili neki drugi proizvod koji bend promoviše.

“Shazam za video”
Ako vam nije potpuno jasno kako BSS funkcioniše, slični ste meni. Ovaj alat bi meni lično bilo najlakše opisati kao “Shazam za video”, tehnologiju koja mijenja način na koji vršimo interakciju s televizijskim i filmskim sadržajima.

Kada je riječ o praksi, gledaoci će pomoću BSS aplikacije na svom telefonu i njegove kamere moći “da skeniraju” neki sadržaj, a platforma će im vratiti informacije koje su “ugrađene” u taj sadržaj. Nešto poput QR koda, samo mnogo ljepše.

Ovaj vid interakcije s do sada vrlo ne-interaktivnom tehnologijom televizije zaista može biti vrlo zanimljiv projekt koji će timu koji iza njega stoji donijeti mnogo dobrih stvari. Dovoljan je tu potencijal, kaže Miroslav, da se odnedavno cijeli tim posvetio samo ovom projektu, napuštajući svoje dotadašnje poslove. Iako su sva tri suosnivača bili na rukovodećim mjestima, odlučili su da prekinu rad na projektu samo preko noći i vikendima, i prebace se u startup život full time.

Jasno, ne radi se tu samo o prednostima za osobe koje gledaju televiziju i filmove. Vjerovatno vam je u ovom trenutku vrlo jasno kako se ovdje radi i o izuzetno dobrom marketinškom alatu koji može pomoći brendovima koji svoje proizvode reklamiraju na televiziji novu dozu interaktivnosti i pristupa korisnicima. Zanimljivo je što korisnici nisu “prisiljeni” na korištenje ove aplikacije, a broj skeniranja vaše reklame vrlo je dobar parametar za analizu kampanja.

Miroslav kaže kako postoji gomila primjera i slučajeva kada korištenje ove aplikacije može vrlo dobro doći:

Zamislite reklamu za Volvo, kada ju pogledate na TV-u to je to. Vidjeli ste video video od 30 do 60 sekundi. Ako želite neki info više, morate to tražiti po raznim pretraživačima. S BSSom dovoljno je “skenirati” taj video i sav info koji je Volvo kompanija ili marketing agencija koja radi za njih pripremila vam je na dohvat ruke. 360° pregled unutrašnjosti, najbliži centar za probnu vožnju, sta god.

Primjeri kod filmova još su i bolji. Miroslav kaže kako je pomoću ove aplikacije moguće u film “ugraditi” informacije o gotovo svakoj sceni, poput automobila koji glavni junak vozi ili na kojoj je lokaciji film snimljen. Može se otići i toliko daleko da gledatelji mogu saznati koje cipele glumci nose i gdje ih se može kupiti.

(Više na Netokraciji)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *