Dubai ima problem sa napuštenim luksuznim automobilima (video)

Dodajte komentar

Dok neki gradovi imaju problem sa deponijama ili pate od visoke stope kriminala i siromaštva, Dubai, u posljednjih nekoliko godina se suočava sa neobičnim problemom vrhunskih sportskih automobila koji su napušteni i ostavljeni da kupe prašinu na aerodromskim parkinzima i pored puta širom grada.

Ako ste ikada bili u Dubaiju ili bilo gdje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, mogli ste da primijetite da oni imaju ozbiljnu ‘auto kulturu’ , koja se odlikuje najboljim i najnovijim automobilima. Kao centar naftne privrede i tržišta nekretnina, Dubai je bio jako privlačan za investitore, naručito britanske. Takvi novi bogataši kupili su najnovije italijanske i njemačke sportske automobile koji su išli uz njihov raskošni stil života dok nije došla globalna kriza i svakome pokvarila planove.

Na hiljade najboljih automobile ikada napravljenih sada su napušteni, i taj trend se nastavlja još od finansijskog sloma u Dubaiju, kada su stranci i lokalni stanovnici pobjegli u žurbi kako se ne bi suočili sa ogromnim dugovima. Zbog velikih kredita u bankama (neplaćeni dug je krivično djelo u Dubaiju) uspaničili su se vlasnici luksuznih automobila, i na putu do aerodroma, ostavili svoja vozila na parkingu, žureći na svoj let bez nade da će se ikad vratiti.

Automobili marke Ferrari, Porshe, BMW, Mercedes stoje tako napušteni na parkingu aerodroma u Dubaiju, neki sa kreditnim dokumentima i porukom izvinjenja koja su zalijepljena na prednje staklo, a u nekim slučajevima su čak i ključevi u bravi ostali.

Prošle godine, Ferrari Enzo, jedan od samo četiri stotine proizvedenih primjeraka, zaplijenila je policija jer je auto proveo nekoliko mjeseci na parkingu skupljajući prašinu. Za million dolara auto je prodat na aukciji zajedno sa drugim sličnim luksuznim automobilima koji su zaplijenjeni na putu.

Stanovnici grada se žale na loš izgled parkinga na aerodromu, kao i uopšte neuredno okruženje na koje nailaze van svojih fensi jahti. Ono što je pozitivna strana ovog problema, jeste Ferrari popust za sve!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *