Žugić: Banke dobro kapitalizovane, izuzetno likvidne i sa značajno smanjenim ranjivostima

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvuje na 39. sastanku Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana koji se održava u Bodrumu (Turska), od 13. do 15. maja. Ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen je diskusiji o izazovima i mogućnostima koje pružaju uslovi na globalnom finansijskom tržištu, posebno sa aspekta normalizacije monetarne politike koju sprovode glavne centralne banke svijeta.

U svom izlaganju, guverner Žugić je naglasio da je neophodno da se normalizacija monetarne politike sprovodi fazno i transparentno, tj. uz blagovremene najave Evropske centralne banke o svim planiranim mjerama, kako bi finansijska tržišta imala dovoljno vremena za pripremu.

„Smanjivanje bilansa ECB treba da bude postupno i u dužem vremenskom periodu, da se ne bi ugrozila finansijska tržišta. Referentnu kamatnu stopu treba, takođe, postupno povećavati i ona, u višegodišnjem periodu, treba da se zadrži na nižem nivou u odnosu na pretkrizni nivo“, saopštio je guverner CBCG na sastanku u Bodrumu.

Prezentujući ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i uticaje koje na nju imaju globalni finansijski uslovi, Žugić je istakao da, usljed međuzavisnosti monetarne, fiskalne i makroprudencijalne ekonomske politike, normalizacija monetarne politike može imati potencijalno negativne efekte na finansiranje javnog duga, za čije ublažavanje, u uslovima eurizacije, centralna banka ne raspolaže dovoljno „jakim“ instrumentima. Stoga je, poručio je guverner CBCG, veoma važno da se mjere konsolidacije fiskalne politike sprovode sada, dok su relativno povoljni uslovi na finansijskim tržištima. Sa druge strane, po mišljenju Žugića, „efekti normalizacije monetarne politike na bankarski sektor u Crnoj Gori imaće mnogo manji uticaj, jer su banke dobro kapitalizovane, izuzetno likvidne i sa značajno smanjenim ranjivostima u odnosu na period od prije nekoliko godina.“

Klub guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

(CBCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *