Vjetroelektrana Krnovo naplatila 4,88 miliona

Povlašćeni proizvođači električne energije, 12 malih hidroelektrana i vjetroelektrana Krnovo, proizveli su u prvom kvartalu ove godine 77.464 megavatsati (MWh) električne energije, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Sama vjetroelektrana Krnovo proizvela je 50.845 MWh električne energije, odnosno 66 odsto ukupne proizvodnje povlašćenih proizvođača, a ostatak male elektrane. VE na Krnovu je prva u Crnoj Gori i ima 26 vjetrogeneratora snage 72 megavata. Izgradnja je koštala austrijsko-francuski konzorcijum Ivicom i Akuo 140 miliona eura obezbijeđenih kreditima razvojnih banaka EBRD, KfW i Proparko. Kompanija Krnovo grin enerdži, koja upravlja vjetroelektranom, lani je stekla status povlašćenog proizvođača i megavatsat struje prodaje za 95,99 eura.

Udio električne energije proizvedene iz povlašćenih izvora u martu je iznosio 11,28 odsto, a od 2014. godine njihovim vlasnicima je isplaćeno 7,5 miliona eura. Lani je povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,5 miliona, od čega polovina VE Krnovo, koja je taj status dobila lani u novembru. Kompanija Masdar iz Abu Dabija kupila je početkom ove godine 49 odsto akcija te vjetroelektrane.

Pobjeda

Check Also

Gubici zbog taksi Prištine skoro 400 miliona eura

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas je za proteklih godinu dana, otkako je Priština …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *