Skandal “Agrokor” ponovo trese Hrvatsku: Procurili mejlovi, ministarka podnijela ostavku

Dodajte komentar

Potpredsjednica Vlade Hrvatske Martina Dalić svjesno je obmanjivala javnost o stanju u Agrokoru, trudeći se da izvuče korist za sebe, piše Indeks.

Kako pokazuju objavljeni mejlovi, o svemu je uredno bio obaviješten i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Martina Dalić

Dalićeva je nakon skandala koji potresa Hrvatsku podnijela ostavku, a Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su odluku o njenoj ostavci donijeli zajedno.

“Martina Dalić podnijela je ostavku koju sam prihvatio”, naglasio je premijer.

Osnivač Agrokora Ivica Todorić, oglasio se na svom blogu nakon što je potpredsjednica hrvatske vlade i ministarka privrede Martina Dalić podnijela ostavku. On je poručio da je vrijeme da i premijer Andrej Plenković podnese ostavku.

Iz dokumentacije i mejlova koje poseduje Indeks jasno proizlazi kako su premijer Andrej Plenković i ministarka privrede Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna grupa, čije je članove birala Dalićeva, mogla da zaradi na poslovima u Agrokoru nakon 10. aprila.

Kako pišu hrvatski mediji, vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konsultantskih kompanija i advokatskih kancelarija tajno su radili za vladu na pripremi zakona, pa su tako izvukli ličnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Todorićeve bivše kompanije u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

Dalićeva, koja je vodila grupu, nikada nije ni sa jednim od članova radne grupe potpisala ugovor, niti im je dala jedan jedini dokument koji bi dokazivao da radna grupa radi za vladu. Radilo se u tajnosti, a Dalićeva je, kako bi u tajnosti sve i ostalo, grupom upravljala preko privatne mejl adrese, a organizovani su i sastanci, piše Index.

Iz dokumentacije je isto tako jasno kako su Plenković i Dalićeva, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo poverljive pravne i finansijske podatke nego i sadržaje povjerljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatama iz Rusije, kao i ostale pravne i finansijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

U toj posebnoj vladinoj radnoj grupi bili su Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tada male i nepoznate konsultantske kompanije Texo Management, Matko Maravić i Tonči Korunić kao predstavnici InterCapitala, Branimir Bricelj iz kompanije Altera Corporate Finance, Advokatsko društvo Šavorić i partneri, tačnije advokati Boris Šavorić i njegov partner iz kancelarije Toni Smrček. Svi oni dobili su milionske angažmane u Agrokoru nakon što je jedan član te grupe, Ramljak, postao posebni vladin povjerenik.

Svi su oni unosili promjene u zakon koji će kasnije postati poznat kao Lex Agrokor.

Autori Lex Agrokora su Advokatska kancelarija Šavorić i partneri, koji su napisali prvu verziju zakona, koja je osam puta mijenjana i dopunjavana, u skladu sa uputstvima potpredsjednice vlade Dalić, premijera Plenkovića i samih članova grupe.

A kako je sve počelo?

Radna grupa počela je sa radom 22. februara 2017. godine i to sastankom u zgradi vlade, prvo kako bi analizirala finansijsko stanje u Agrokoru. Nakon toga se formira posebna mejl lista preko koje članovi grupe analiziraju stanje u toj tada još Todorićevoj kompaniji.

Grupa pod vođstvom Plenkovića i Dalićeve počela je s radom oko Agrokora. Prvi sastanak mimo vlade dogodio se 3. marta i to u prostorijama Texo Managementa.

Riječ je o kompaniji iz koje je došao budući vladin povjerenik Ramljak.

“Kod nas će biti kao u bunkeru”, napisao je Tomislav Matić iz Texo Managementa u odgovoru potpredsjednici vlade misleći na tajnost i sigurnost sastanka kako ne bi bili otkriveni.

U tom periodu napravljen i tzv. hodogram aktivnosti, u kojem su bile i osnovne poruke da se javnosti mora objasniti da će “sve biti u redu” i da se “vlada brine o hrvatskoj privredi”.

“Ubacite bubu da bi bilo mudro uspostaviti neki kontakt s državom – tipa uvjek je dobro u ovakvim državama kao Hrvatska biti u nekom kontaktu s državom. Nije to USA”, napisala je Dalićeva u jednom od mejlova, koja je aludirala da strancima treba baciti “bubu u uho”, tj da im se jasno stranim investitorima i finansijerima stavi do znanja da se u Hrvatskoj bez države ne može poslovati.

Da je Dalićeva na ovim sastancima vodila glavnu riječ pokazuje i činjenica da nijedan sastanak nije održan bez nje, a i mejl u kom kaže: “Bez mene gotovo i da nemate šta da diskutujete”.

Dalićeva je nakon sastanka sa Rusima u mejlovima istakla i “da se svako pravio pomalo lud”.

“Za pretpostaviti je da se svako pravio malo lud – ja sigurno jesam – niti sam ja htela da otkrijem da su mi poznate prave razmjere problema niti je on vjerovatno želeo da otkrije sve svoje planove”, piše Dalićeva.

Ona je svojoj grupi i prenosila strogo povjerljive informacije pa ih je tako obavestila i o razgovoru sa predstavnicima ruske Sberbanke.

“Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima neće biti. Sve se oči lagano okreću prema nama. PM će javiti vrijeme za današnji sastanak. Molim vas računajte danas poslijepodne. M”, stoji u poruci, a riječ je o razgovoru s prvim zamjenikom predsjednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletajevom. Sabor Hrvatske izglasao je Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koja su suočena s teškoćama u poslovanju. Za donošenje zakona glasala su 83 poslanika, 46 ih je bilo protiv, a dva uzdržana.

Podsjetimo, hrvatski tajkun Ivica Todorić optužio je državni vrh Hrvatske da su mu oteli kompaniju, a da nijedan papir nije dobio. Todorić je novinarima otvorio dušu posle održanog ročišta u Londonu u utorak i naveo da su optužbe koje mu se stavljaju na teret katastrofa i na sramotu Hrvatske.

“Dugo sam ćutao i nisam hteo da pravim štetu zaposlenima, kolegama i investitorima Agrokora. Ali kad su me počeli progoniti oglasio sam se. Ovo što se događa je toliko neznanje i bezočno uništavanje imovine i kapitala, kršenje zakona, ustava i svega. Nevjerovatno da se to može događati u zemlji EU”, istakao je Todorić.

Todorić se prisjetio i kako je stvarao Agrokor pohvalivši se da je od nule narastao u najveću kompaniju.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *