ECB traži od banaka: Staviti na stranu određeni iznos za pokrivanje poslovanja s virtualnim valutama

Banke bi trebale da stave na stranu određeni iznos za pokrivanje poslovanja s virtualnim valutama poput bitcoina, poručio je u ponedjeljak funkcioner izvršnog odbora Evropske centalne banke (ECB).

Kriptovalute koje izdaju privatne kompanije uz podršku korisnika nisu novac, upozorio je Yves Mersch, zatraživši regulaciju izdavača, platformi za trgovanje i banka odnosno klirinških kuća aktivnih u tom segmentu.

“Zbog snažnih oscilacija virtualnih valuta možda bi trebalo zatražiti da trgovanje tim valutama bude podržano odgovarajućim stepenom kapitala i da bude odvojeno od ostalih aktivnosti trgovanja i ulaganja”, kazao je Mersch na konferenciji u Istambulu.

Banke u eurozoni koje ECB nadzire dosada nisu bile aktivne u tom segmentu dok je američki div Goldman Sachs najavio da će ove godine početi trgovinu virtualnim valutama.

Mersch je naglasio da je tržište zasada previše malo da bi ugrozilo finansijsku stabilnost, uz tržišnu kapitalizaciju početkom ove godine od 432 milijarde dolara. Naknadno je vrijednost bitcoina snažno pala.

To bi se moglo promijeniti, upozorio je funkcioner ECB-a, i virtualne bi valute mogle predstavljati rizik posebno ako se budu koristile kao kolateral za bankovne kredite odnosno za namiru transakcija u klirinškim kućama.

“Treba utvrditi je li eventualno potrebno rezervisati određene iznose za pokrivanje aktivnosti s virtualnim valutama koje se provode u sklopu intrastrukture finansijskih tržišta”, kazao je Mersch.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 23. septembar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *