‘Divlje’ cijene nafte usedmostručile dobit Rosnefta

Ruska naftna kompanija Rosneft izvijestila je u ponedjeljak da joj se neto dobit u prvom tromjesečju usedmostručila, poduprta višim cijenama nafte na 81 milijardu rubalja (1,3 milijarde dolara) uz potporu viših cijena, saopštio je u ponedjeljak najveći ruski naftni proizvođač.

U razdoblju od januara do marta najveći je proizvođač nafte u svijetu ostvario neto dobit od 81 milijardu rubalja (1,1 milijardu eura).

Prihodi su mu poskočili 22 posto, na 1.720 milijardi rubalja.

Nešto ranije kompanija je objavila da je u prvom tromjesečju proizvodnja nafte i plinskih kondenzata u prvom tromjesečju smanjena 1,2 posto na godišnjem nivou zbog učestvovanja Rusije u globalnom sporazumu o smanjenju proizvodnje radi potpore cijenama.

Rosneft pod dirigentskom palicom Igora Sečina, dugogodišnjeg saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, provodi agresivnu politiku akvizicija, šireći globalni doseg, ali i gomilajući dug. U proteklih godinu dana kupili su zajedno s partnerima indijsku rafineriju Essar Oil za 12,9 milijardi dolara. Bilo je to prvo Rosneftovo ulaganje u azijski sektor prerade nafte i najveća inostrana akvizicija u Indiji.

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.