Digitalno oglašavanje pobijedilo TV: Na svjetskom nivou se ulaže 209 milijardi dolara u onlajn reklamiranje

Dodajte komentar

Kao što se predviđalo prošlog maja, ulaganje u digitalno oglašavanje je do kraja prošle godine konačno nadmašilo potrošnju na TV oglašavanje. Na svjetskom nivou oglašivači su u 2017. godini potrošili 209 milijardi dolara (41 odsto tržišta) za digitalne, a 178 milijardi (35 odsto) za tradicionalne TV reklame.

Kao što se vidi na grafikonu, suma koja se troši na TV reklame nije u padu. Samo u januaru je ulaganje u TV reklamiranje zabilježilo rast od 7,1 odsto, ali ga je rast digitalnog reklamiranja ipak premašio — 16,8 odsto. Iznenađujuće je, međutim, što je oglašavanje preko društvenih mreža doseglo rast od čak 42 odsto.

Promjene koje se dešavaju možda imaju veze s tim što i milenijalsi i generacija Z reklame mahom upijaju kroz društvene mreže i njih shvataju kao relevantnije od onih koje vide na TV-u. Tako barem svedoči istraživanje Adobe Digital Insightsa o stanju digitalnog oglašavanja u 2018. godini, po kome 50 odsto milenijalsa i 48 odsto generacije Z reklame viđa na društvenim mrežama. Zanimljivo je i da je, prema istom istraživanju, broj televizora povezanih na internet porastao za 40 odsto u posljednjem kvartalu prošle godine.

U skladu s tim, očekuje se da će u toku ove godine izdvajanje za onlajn oglašavanje porasti za 13 odsto, tj. dostići 237 milijardi dolara, dok će isto za TV biti tek 2,5 odsto uvećano (183 milijardi dolara). Ista istraživačka kuća koja je objavila i ove podatke, Magna, najavljuje da će do 2020. godine udio reklama na internetu činiti 50 odsto tržišta oglašavanja.

(Startit)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *