Prijave poljoprivrednih preduzeća na IPARD srijede

Dodajte komentar

Mala i srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede od srijede, 16.maja, mogu se prijavljivati na IPARD javni poziv za dodjelu bespovratne podrške preradi, kroz koji će zainteresovani moći da konkurišu sa projektima vrijednosti od 40.000 do 1.500.000 eura i ostvariti bespovratnu podršku do 50 odsto, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Preduzećima u sektoru poljoprivrede kroz taj poziv na raspolaganju je ukupno 17 miliona eura bespovratne podrške za investicije kojima će unaprijediti proizvodnju i poboljšati standarde u proizvodnji hrane, te time postati konkuretniji na putu ka EU tržištu.

“Podržava se izgradnja novih objekata i pogona, nabavka proizvodne opreme, investicije u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda. Dodatna sredstva podrške od 10 odsto mogu se dobiti za dio troškova koji se odnose na upravljanje otpadom, nusproizvodima, zatim prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada”, navode u Ministarstvu.

Njihovi predstavnici tokom prethodne sedmice su imali intenzivnu terensku info–kampanju, kroz koju su održali prezentacije javnog poziva potencijalnim aplikantima širom Crne Gore.

Nakon prezentacija koje su održane u velikom broju opština, za proizvođače u centralnom, primorskom i većem dijelu sjevera, u ponedjeljak će biti održana i prezentacija u Bijelom Polju i Beranama.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na poziv mogu se preuzeti sa internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji. Zahtjev za dodjelu podrške po IPARD javnom pozivu podnosi se od 16. maja do 16. jula.

Podsjetimo, u toku je i prvi IPARD javni poziv za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koji je objavljen 26. februara, a na koji se zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu prijaviti do 15. maja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *