Projekat Hiljadu plus: Stigle prijave pet banaka

Dodajte komentar

Pet komercijalnih banaka prijavilo se za učešće u trećoj fazi projekta Hiljadu plus, dok se raspisivanje javnog poziva za građane očekuje tokom juna, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Građani će, po dobijanju vaučera, kredit moći da podignu kod NLB, Societe General Montenegro, Erste, Lovćen ili Crnogorske komercijalnebanke.

“Javnim pozivom za banke, koji je raspisan 27. apria, definisani su ključni uslovi fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto”, kazali su u Ministarstvu. Vrijeme objavljivanja javnog poziva za građane, kako su ukazalim, zavisiće od “dobijenih ponuda komercijalnih banaka, građevinskih firmi, fizičkih i pravnih lica i obrade ovih podataka”.

“Osim navedenih uslova, banke su ponudile niz povoljnosti korisnicima projekta ,,Hiljadu plus, a naročito se odnose na životno riziko osiguranje. S obzirom da su korisnici projekta građani sa srednjim i nižim primanjima, te da troškovi osiguranja života predstavljaju dodatno opterećenje za njihov budžet, neke od banaka će nuditi osiguranje na 40, odnosno 50 odsto iznosa kredita, dodatne popuste koji su predviđeni kroz partnersku saradnju između određenih banaka i osiguravajućih kuća, dok neke neće ni tražiti osiguranje kao sredstvo obezbjedenja kazao je direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Banke su, kako je dodao, pripremile i gotovinske kredite po povoljnim uslovima, za opremanje stanova.

“Maksimalno dozvoljeno mjesečno zaduženje je do 50 odsto mjesečnih primanja i kreditna sposobnost može biti uvećana udruživanjem sredstava članova porodice tj. učestvovanjem pored podnosioca zahtjeva i kreditno sposobnog sudužnika. Rata za kredit od 40.000 eura će iznositi 220 eura, a 276 eura za kredit od 50.000 eura“, napominje Čanović, koji smatra da je iznos prosječne rate za kredit na nivou prosječne rente za stan i da je ovo idealna prilika da građani riješe stambeno pitanje i mjesečno odvajaju sredstva sa kojima će otplaćivati svoj stan.Naš sagovornik podsjeća da je javni poziv za investitore i fizička i pravna lica ponuđače stambenih objekata raspisan 27. aprila i da će trajati do 28. maja, nakon čega će znati u kojim gradovima i na kojim lo kacijama će biti ponuđeni stanovi.

“Veliko je interesovanje svih potencijalnih učesnika koji će se naći kao ponuđači stanova, a s obzirom da su stanovi iz starogradnje novitet u ovoj fazi projekta, očekujemo da će ova faza biti ujedno i najuspješnija do sad, kako po pitanju broja stanova koji će biti u ponudi, tako i po pitanju broja opština u kojim će stanovi biti ponuđeni. Očekujemo da će ova novina doprinijeti da građani u sjevernom dijelu Crne Gore, gdje je manja zastupljenost izgradnje novih objekata, moći da riješe stambeno pitanje ističe”, Čanović.

(Pobjeda, Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *