OTP: Značajan rast profita u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Konsolidovana računovodstvena dobit nakon oporezivanja iznosila je 65 milijarda forinti, što je rast od 23% na godišnjem nivou.

U skladu sa smjernicama Uprave, samo jedna stavka usklađenja zabilježena je u ovom razdoblju, porez u iznosu -14,7 milijarda forinti (nakon oporezivanja). Taj iznos uključuje cjelogodišnji iznos mađarskog poreza na dobit knjiženog već u prvom kvartalu 2018. te kvartalni iznos slovačkog poreza na dobit. Pored toga, u ovom su razdoblju zabilježene još dvije manje stavke: 380 miliona forinti kao učinak akvizicije (poslije oporezivanja) te povećanje od 129 miliona forinti dividendi i neto gotovinskih transfera (nakon oporezivanja). Ukupan iznos usklađivanja unutar računovodstvene dobit nakon oporezivanja za prvi kvartal 2018. je -14,2 milijarde forinti, vrlo slično baznom razdoblju.

U prvom kvartalu 2018. OTP grupa zabilježila je 79,3 milijarde forinti dobiti nakon oporezivanja, što je rast od 19 posto godišnje. Doprinos dobiti izvan Mađarske je značajno poboljšan (1Q 2017.: 33 posto, 1Q 2018.: 46 posto).

Što se tiče pojedinačnog poslovanja, OTP Core, grupa mađarske OTP banke, zabilježila je 39,1 milijardu forinti neto dobiti, a slijedi DSK Bank s preko 11 milijarda forinti. Ruska podružnica je nadmašila prijašnje rezultate s 8,5 milijarda forinti, a hrvatska sa 7,7 milijarda forinti (od čega OTP banka Hrvatska bilježila 2,7 milijarda, a Splitska banka 5 milijarda) te ukrajinska podružnica s 5,8 milijarda forinti.

Što se tiče OTP banke Rusija, ovo su najbolji kvartalni rezultati još od 2012. godine, dok je dobit zabilježena u ovom kvartalu najbolji rezultat ukrajinske podružnice ikad. Isto vrijedi za OTP banku Rumunija (1,5 milijarda forinti). Značajan doprinos dobiti proizašao je iz leasinga (2,5 milijarda forinti) i upravljanja imovinom grupe (1,2 milijarde forinti). Slovačka (0,8 milijardi forinti), srpska (0,6 milijarda, od čega je 460 milijuna doprinos Vojvođanske banke) i crnogorska banka (0,7 milijarda forinti) sve su ostvarile dobit. Iako je Touch Bank pretrpjela još jedan gubitak na nivou kvartala (-1,3 milijarde), njegov opseg je smanjen i u poređenju s prethodnim kvartalom i na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *