“JPMorgan Chase” širi poslovanje u Kini

Američka investiciona banka “JPMorgan Chase” zatražila je dozvolu od kineskih regulatora za osnivanje kineske kompanije za trgovinu hartijama od vrijednosti u kojoj bi imala kontrolni udio, koristeći nove kineske zakone usmjerene na dalju liberalizaciju ekonomije.

“JPMorgan Broking” zatražio je 10. maja dozvolu za otvaranje inostrane investicione kompanije s 51-postotnim vlasničkim udjelom, objavila je u četvrtak u saopštenju Kineska komisija za regulaciju hartija od vrijednosti (CSRC).

“CSRC ​​će sprovesti odgovarajuću reviziju efikasno, u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

“JPMorgan” se odlučio na taj potez nakon što je kineski regulator objavio da su odgovarajuće zahtjeve, zasnovane na novim propisima, već podnijeli švajcarski UBS i japanski “Nomura Holdings”.

Kineski zakoni su dugo sprječavali inostrano vlasništvo nad finansijskim kompanijama u Kini, odvraćajući globalne banke od samostalnog poslovanja u azijskom ekonomskom gigantu i ograničavajući njihov rast.

Prošle godine Peking je najavio da će ublažiti ograničenja vlasničkih udjela u industriji finansijskih usluga, što se vremenski poklopilo s posjetom američkog predsjednika Donalda Trampa Kini.

Kineske vlasti su u aprilu ispunile to obećanje, dozvoljavajući stranim ulagačima preuzimanje 51-postotnog udjela u kompanijama za trgovinu hartijama od vrijednosti i fondovima, obećavši da će na kraju stranci moći biti i isključivi vlasnici takvih kompanija.

Liberalizacija sektora finansijskih usluga ide ruku pod ruku s najavom sličnih planova za autoindustriju.

Peking je obećao da će otvoriti ekonomiju, a nastoje da otklone prijetnju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, koje ih optužuju za nepoštenu trgovinsku politiku fokusiranu na osiguravanje prednosti domaćim kompanijama.

Potpredsjednik kineske vlade Liu He otputovaće iduće nedjelje u Vašington kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarao o trgovini. Prošlonedjeljnii razgovori u Pekingu nisu urodili plodom.

Check Also

Stečajna uprava Atlas banke prodaje nepokretnosti u Budvi za 3,58 miliona eura

Stečajna uprava Atlas banke objavila je javni poziv za učešće na nadmetanju za prodaju nepokretnosti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *