Pariz osudio uvođenje sankcija evropskim kompanijama

Dodajte komentar

Francuska je osudila “neprihvatljiv” postupak SAD da ponovo uvedu sankcije firmama koje posluju sa Iranom, javili si francuski mediji.

Postupak Vašingtona uslijedio je nakon odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da istupi iz sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Američke kompanije imaju rok od šest mjeseci da obustave svoj rad i ne mogu da sklapaju nove ugovore. U protivnom će kompanijama biti uvedene sankcije.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan je izjavio da evropske kompanije ne bi trebalo da plaćaju cijenu odluka Vašingtona.

“Osjećamo da je ekstrateritorijalnost njihovih sankcija neprihvatljiva. Evropljani ne bi trebalo da plaćaju cijenu istupanja SAD iz sporazuma sa Iranom, čijem stvaranju je doprinio Vašington”, rekao je Ledrijan.

Francuski ministar je napomenuo da bi nove sankcije mogle da utiču i na SAD i da bi Evropljani trebalo da sprovedu neophodne mjere kako bi se zaštitili interesi evropskih kompanija i da započnu pregovore sa Vašingtonom.

Ledrijan je naglasio da bi trebalo poštovati doprinos drugih partnera koji su dio sporazuma sa Iranom i dodao da su se efekti postupka SAD već osjetili kroz povećanje cijena nafte i političku nesigurnost na Bliskom istoku, javio je Bi-Bi-Si.

Njemački ministar privrede Peter Altmajer je izjavio da će sarađivati sa kompanijama koje su pogođene sankcijama, kako bi pokušao sa “umanji negativne posljedice postupka SAD”.

Nekoliko francuskih kompanija, uključujući “Eirbas”, “Total”, “Reno” i “Pežo”, sa Iranom je potpisalo ugovore vrijedne nekoliko milijardi dolara otkako je 2015. godine sklopljen sporazum o nuklearnom programu Teherana.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *