Otvoren prvi coworking prostor u Tehnopolisu

U Inovaciono-preduzetničkom centru „Tehnopolis“ sinoć je otvoren prvi “coworking” prostor, namijenjen startup-ovima, IT preduzećima, kao i pojedincima, studentima i digitalnim nomadima sa kreativnim preduzetničkim idejama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, prostor je opremljen zahvaljujući projektu Evropske unije u kom je Tehnopolis partner „”Saradnja za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja – CODE” iz Programa Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Ministarka nauke Sanja Damjanović istakla je da se kapaciteti Tehnopolisa značajno proširuju i nude nove mogućnosti umrežavanja, saradnje, edukacije i pokretanja zajedničkih poslovnih poduhvata u cilju stvaranja novih preduzeća, koja će imati šansu na globalnom tržištu.

“Tehnopolis u potpunosti otvara vrata za dinamičan, kreativan i moderan rad, prije svega mlađih generacija”, kazala je Damjanović.

Direktor “Tehnopolisa” Ratko Bataković naglasio je da je takav prostor nešto novo na našem tržištu, a rađeno po uzoru na evropske poslovne sredine. “Tehnopolis” će, prema njegovim riječima, realizovati niz kreativnih sadržaja, obuke za 3d štampu, programiranje, pisanje biznis planova, programe za start up zajednicu, kao i organizaciju Hakatona.

Na događaju je organizovana i diskusija o start up-ovima, problemima sa kojima se susreću njihovi pokretači, ali i uspješnim crnogorskim start up pričama. Predavanje su održali osnivači start up-a „BeeAnd.Me“, Elma Hot i Alija Dervić, koji su nedavno u Beču na World Summit Award-u  dobili nagradu za uspješan razvoj.

Oni su govorili prisutnima o problemima i izazovima sa kojima su se suočavali na putu da razviju svoj prvi start up, koji se bavi sistemom pametne košnice, baziranoj na senzorima, a koje su uspješno prebrodili. Njihove košnice već sada prave 30 odsto uštede u novcu i imaju najveći broj digitalnih podataka o pčelama u svijetu.

Drugo predavanje održao je Janko Burgar, gost iz Slovenije, jedan od osnivača brzorastuće tehnološke firme CosyLab, koja sada posluje na svjetskom tržištu, prodajući svoje proizvode i usluge između ostalih i CERN-u.

Nakon toga, u zasebnim radionicama, razgovore sa akterima iz akademskog, privrednog i civilnog sektora na temu start up-a i šansama na crnogorskom tržištu, vodili su uspješni članovi start up zajednice iz Crne Gore, Dražen Žujović, Aleksandar Dlabač, Miloš Milošević i Predrag Lešić. Razmjenjivali su mišljenja o start up kulturi, finansijskim barijerama, pravnim regulativama, potencijalnim rješenjima, te programima podrške.

Prema planovima, Vlada Crne Gore u poslednjem kvartalu ove godine donijeće Nacionalni program za podsticanje razvoja startapova i već je dobila ekspertsku pomoć od Evropske unije.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *