Nova studija za Lepetane zbog mosta preko Veriga

Dodajte komentar

Državna studija lokacije (DSL) za Lepetane, kojom se, između ostalog, definiše gradnja mosta preko Veriga, naći će se uskoro na javnoj raspravi, odlučila je Vlada na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Termin rasprave, koju će organizovati Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Tivat i Republički zavod za urbanizam i projektovanje kao obrađivač plana, biće naknadno poznat, a ona će trajati 15 dana.

“DSL za sektore 20 i 21 se radi za prostor u zahvatu Prostornog plana područja posebne namjene za morsko dobro od Crkve Gospe od Anđela, preko naselja Opatovo, do Donje Lastve, a Jadranska magistrala predstavlja granicu u zaleđu. Obuhvata neizgrađenu stjenovitu obalu, naseljsku strukturu, izgrađenu obalu i trajektno pristanište u Lepetanima”, precizirali iz Vlade.

Prelaz preko Bokokotorskog zaliva u Vladi smatraju ključnim za “trajno i funkcionalno rješavanje problema drumskog saobraćaja”. Kako se navodi, uža lokacija prelaza preko Bokokotorskog zaliva definisana je Prostornim planom Crne Gore iz 2008. godine, koji je planiranim koridorom prejudicirao položaj između rta Sveta Neđelja i Opatovo, ispred tjesnaca Verige, “čime je 2,5 km udaljen od granice zaštićenog prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora u okviru UNESCO-a”.

Vlada je u novembru prošle godine centrali UNESCO-a dostavila Procjenu uticaja na baštinu – HIA studiju Boke Kotorske, prema kojoj je zaštićeno područje sa Kotorskog i Risanskog proširen na cijeli Bokokotorski zaliv uvođenjem takozvane bafer zone.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *