Naslovne strane dnevnih novina za 11. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Nova studija za Lepetane zbog mosta preko Veriga

Državna studija lokacije (DSL) za Lepetane, kojom se, između ostalog, definiše gradnja mosta preko Veriga, naći će se uskoro na javnoj raspravi, odlučila je Vlada na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković. Termin rasprave, koju će organizovati Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Tivat i Republički zavod za urbanizam i projektovanje kao obrađivač plana, biće naknadno poznat, a ona će trajati 15 dana.

Water Group dobija koncesiju za Čeoče

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović potpisaće danas sa kolašinskom kompanijom Water Group ugovor o dozvoli za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče u Bijelom Polju. Riječ je o firmi koja je nedavno kupila bjelopoljsku fabriku Bjelasica Rada za 1,05 miliona eura.

Crnogorske kompanije prošle godine zaradile 192 miliona

Dobit crnogorskih preduzeća nakon oporezivanja na nivou ukupne privrede prošle godine je, prema preliminarnim rezultatima, iznosila oko 192 miliona eura, što je skoro tri puta više nego 2016, saopšteno je iz BI Consultinga. Kada je riječ o prihodima kompanija, oni su bili skoro 8,5 milijardi eura, što je rast za oko 12 odsto u odnosu na godinu ranije.

Dan

Koncesija za vlasnike “Rade”

Ministar poljoprivrede Milutin Simović boraviće danas u radnoj posjeti opštini Bijelo Polje, gdje će potpisati ugovor o koncesiji za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče, sa koncesionarom “Water Group, kompanijom iz Kolašina.

Glavni grad da kupi imovinu Radoja Dakića

Ujedinjena Crna Gora (UCG) predvidjelaje rješavanje problema isplate duga prema radnicima “Radoja Dakića kao jedno od svojih najvažnijih opredjeljenja u predizbornom programu za naredni mandat u skupštini Glavnog grada. Zalagaćemo se da se Glavni grad u stečajnom postupku pojavi kao kupac cjelokupne nepokretne imovine “Radoja Dakića. Tako bi se u vrlo kratkom postupku riješila isplata potraživanja za više od'1.800 bivših radnika, od kojih se većina nalazi na rubu egzistencije i predstavljaju socijalni problem za grad i državu…

Čedo težak 53 miliona

Firma “Carine”, kojom gazduje Čedomir Popović, biznismen blizak vlasti, “teška” je 53 miliona eura. Tačnije, toliko, prema finansijskim izvještajima vrijedi stalna imovina tog preduzeća na 31. decembar 2017. godine, od čega se skoro 99 odsto odnosi na nekretnine i postrojenja i opremu. Po podacima iz finansijskih iskaza tog preduzeća, nekretnine, postrojenja i oprema “Carina” vrijede 52,9 miliona eura.

Pobjeda

Povećali prihode za 50 odsto, duplirali broj prodavnica

Domaća trgovina je preuzela poslovanje od Delize Crna Gora 2013. godine i bili smo u prednosti što smo nastavili rad nakon te uspješne kompanije sa dugogodišnjom tradicijom, kazao je izvršni direktor Domaće trgovine Ivan Šćepanović, govoreći o pet godina poslovanja ovog brenda na crnogorskom tržištu. Podsjetio je da je prije toga maloprodajnu trgovačku mrežu od 2007. do 2011. vodila kompanija Delta Maxi.

Očekuju primjedbe na akt o koncesijama

Ministarstvo ekonomije organizuje javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, koja će trajati 40 dana. Izmjene su, kako je saopšteno, nastale kao posljedica izdvajanja korištenja prirodnih bogatstava iz zakona o javnoprivatnom partnerstvu, kao i izuzimanja koncesija u oblasti javnih radova i javnih usluga iz zakona o koncesijama. Komentare, primjedbe i sugestije svi zainteresovani mogu dostaviti na adresu Ministarstva ili na mejl [email protected].

Traže pet miliona eura za održavanje pruge

Pet miliona eura potrebno je za šinska vozila i opremu za održavanje pruga, jer su stara, rezervnih djelova nema, nema ni novije opreme, što utiče na kvalitet održavanja, navodi se u izvještaju o održavanju i modernizaciji željezničke infrastrukture za 2017, koji je Vladajuče usvojila. Predlaže se da ovaj novac bude obezbijeđen kroz već odobrene ili novi kredit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *