Intervju: Ivan Šćepanović, izvršni direktor kompanije Domaća Trgovina

Dodajte komentar

Domaća Trgovina ove godine proslavlja pet godina poslovanja na crnogorskom tržištu, tim povodom redakcija Pobjede razgovarala je sa izvršnim direktorom Ivanom Šćepanovićem.

U posljednjih deset godina vlasnička struktura maloprodajnog lanca u kome je sada i Aroma promijenila se tri puta. Da li su ove promjene uticale na način organizacije sadašnjeg poslovanja?

Domaća Trgovina je preuzela poslovanje od Delhaize Crna Gora 2013. godine, to je velika prednost da nakon tako uspješne kompanije sa dugogodišnjom tradicijom u ovoj oblasti, nastavimo sa radom i razvojem maloprodajne mreže. Prije toga poslovanje marketa je u periodu od 2007 do 2011. godine vodila kompanija Delta Maxi.

U posljednjem kvartalu 2013-te, kada je Domaća Trgovina kupila mrežu  bilo je 25 objekata, a danas ih imamo duplo više. Dobra osnova, izazovi koje smo u međuvremenu prevazišli i unaprijeđenje procesa rada   doprinijeli su našem uspješnom poslovanju. Preuzimanje mreže u stvari je svojevrstan povratak kući u crnogorsko vlasništvo maloprodajnog lanca kroz Aroma markete i Conto diskonte.

Od kada je Domaća Trgovina – Aroma marketi prisutna na tržištu, koje su vaše  osnovne vrijednosti poslovanja?

Naše vrijednosti prije svega su: profesionalizam u obavljanju poslova, korporativno upravljanje, ulaganje u ljude i biti prijatelj zajednice u kojoj radimo. Mi smo jedna od rijetkih domaćih kompanija na crnogorskom tržištu koja je od samog početka poslovanja uspostavila sistem upravljanja kroz  profesionalni menadžment i koja vodi kompaniju nezavisno i bez učešća  vlasnika u sistemu odlučivanja.

Sa profesionalne strane, usmjereni smo ka kreiranju partnerskog poslovnog okruženja sa našim dobavljačima i domaćinski pristup ka našim kupcima. Ulaganjem u ljude unaprijeđujemo njihova znanja, kreiramo zdrav poslovni ambijent gdje svi zaposleni imaju sigurne i redovne  zarade sa punim porezima i doprinosima. Na kraju, ne manje bitan segment, je društvena odgovornost gdje nastojimo, shodno mogućnostima, da učestvujemo u projektima  koji podržavaju najranjivije članove društva i  našu lokalnu zajednicu. Kako nam i ime kaže mi smo domaća trgovina i to je postulat na kojem razvijamo naše poslovanje.

Koliko trenutno imate prodavnica i možete li nam nešto reći o rezultatima poslovanja?

Naša prodajna mreža  trenutno obuhvata  50  prodajnih objekata.  Nakon preuzimanja Domaća Trgovina je imala 25 objekata i ­­­­­­ 665  zaposlenih, a danas brojimo zajednicu od 1096 zaposlenih od čega je  936 zaposleno u našem sistemu, a 133 angažovano posredstvom agencije za zapošljavanje. Upravo smo otvorili tržni centar Aroma u podgoričkom naselju Donja Gorica na 1.300 metara kvadratnih, gdje smo pored standardnog prodajnog sadržaja obuhvatili i druge prodajne i ugostiteljske usluge koje su neophodne stanovnicima ovog naselja.

U našem petogodišnjem poslovanju bilježimo konstantan rast, najviše kroz širenje mreže ali i zbog pravilne optimizacije svakog poslovnog procesa i implementacije novih tehnoloških rješenja. To je veoma bitan segment koji može da iznenadi kroz uvećanje troškova ako se konstantno ne unaprijeđuje. Ako uporedimo prethodne dvije godine zabilježili smo rast poslovanja za više od 14 odsto, a od 2014. godine do danas poslovni prihodi su se uvećali za 50 odsto, složićete se, veliki uspjeh za relativno mladu kompaniju kakva je Domaća Trgovina.

Kakvi su Vaši budući planovi?

Kroz naš investicioni plan do kraja godine planiramo nastavak širenja mreže kroz 10 novih objekata  i renoviranje postojećih prodajnih prostora. Značajna ulaganja su usmjerena ka razvoju logistike i skladišnih kapaciteta kako bi našim potrošačima obezbijedili izuzetan kvalitet posebno iz kategorije svježih proizvoda. Logično i sasvim je prirodno da tamo gdje su kupci prepoznali naš kvalitet nastavimo u istom pravcu ka ispunjavanju njihovih očekivanja.

Sa posebnom pažnjom smo pristupili organizaciji koncepta gdje želimo da na svakoj mikro lokaciji ponudimo stanovništvu ono što im je potrebno uz konstantno prilagođavanje, jer je poslovanje u maloprodajama živ proces i zahtijeva neprekidno produkovanje novih poslovnih rješenja. Shodno tome, naša strategija se zasniva na konstantom razvoju proizvoda i usluga koji će biti u potpunosti prilagođeni potrebama kupaca. Po tom principu je nastao i „Bio Dar“  kutak u okviru većih Aroma i Conto objekata, jedinstven po svom konceptu zdrave i organske hrane.

Sa druge strane, investiranjem u najvažnije resurse kompanije, a to su zaposleni, doprinosimo strukturnom unaprijeđenju poslovanja, uvođenju novih standarda i svježih ideja. Jačanje mreže, ulaganje u nove objekte, ljude i prodajni portfolio čini nas jednim od najvećih maloprodajnih lanaca u Crnoj Gori.

Koji još brendovi, osim Arome, postoje u portfoliju Domaće Trgovine?

Aroma je prepoznatljiva po svom jedinstvenom vizuelnom identitetu i pažljivo biranom asortimanu. To je brend koji njeguje koncept kvalitetnih svježih proizvoda i u fokusu svih zaposlenih je pozitivno korisničko iskustvo.  U okviru Domaće Trgovine, posluju i Conto diskonti koji svojim pristupačnim cijenama, objektima velikog formata potrošačima obezbjeđuju veliki izbor proizvoda i konstantne promotivne akcije. Ono što je jedinstveno za oba brenda su proizvodi naše robne marke Montella. Crnogorski potrošači su tradicionalno orijentisani ka italijanskim proizvodima tako da u marketima posebno mjesto zauzima robna marka Conad,  kao i već pomenuti Bio Dar.

U toku je kampanja „Kupujmo domaće“, koja je vaša uloga u projektu?

Sa zadovoljstvom učestvujemo u kampanji „Kupujmo domaće“ koja je organizovana od strane Ministarstva ekonomije i Privredne komore Crne Gore. Pokrenuti projekat, u cilju afirmacije i jačanja domaće proizvodnje, dobar je pokazatelj da će u budućem periodu proizvođači  imati veću podršku  ne samo od državnih institucija već i od ekonomske zajednice. Svi maloprodajni lanci su se pridružili, što je veoma značajan indikator  da vjerujemo u domaće proizvodne kapacitete i njihov  razvoj  te time  zaslužuju  veću zastupljenost u našim objektima. Takođe, pojedini domaći proizvođači uključeni su i u proizvodnju naše robne marke Montella što je dodatni doprinos  kompanije ovom projektu.

Da li je velika konkurencija u trgovini u Crnoj Gori?

Poslovna praksa je pokazala  da jača  konkurencija utiče na  kvalitet usluge i povoljnije cijene što rezultira  benefite za potrošače. U toj utakmici u prvom planu je najbolje što možete da ponudite tržištu, jer samo kvalitet opstaje. Siguran sam da smo to u prethodnih pet godina kroz Aroma markete i Conto diskonte dokazali. Zdrava konkurencija je  bitan aspekt i podstrek u razvoju poslovanja. Ona stimuliše na konstantan rad na razvoju svih segmenata poslovanja što vas drži u „budnom stanju“, a to je veoma bitno ukoliko želite da nastavite da postižete uspjehe.

Kakvi su uslovi poslovanja na crnogorskom tržištu i kakvo je vaše viđenje?

Poslovne aktivnosti maloprodaje su direktno povezane sa poslovnim ambijentom i privrednim rastom. Promjene na svjetskom i regionalnom nivou su sve brže tako da je neophodno kontinuirano analizirati situaciju i usmjeravati se ka novim pravcima razvoja. Prilikom većih promjena na tržištu trgovina je jedna od prvih privrednih grana koja osjeti ta kretanja, bila ona dobra ili ne. Kreiranjem povoljnijeg privrednog i regulatornog ambijenta omogućava se efikasan razvoj ove privredne djelatnosti, koja je  u prvom kvartalu  obilježila rast 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *