Trumpove sankcije Iranu ne pogađaju SAD već Evropu

Dodajte komentar

Velike kompanije, naročito evropske, mogle bi izgubiti milijarde dolara otkazivanjem trgovinskih sporazuma nakon odluke SAD-a da vrati sankcije Iranu, mada je konačan uticaj nejasan zbog mogućnosti novih pregovora i izuzeća, navode eksperti.

Odluka predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranim i vrati sankcije toj zemlji znači da kompanije širom svijeta moraju obustaviti ugovorene poslove sa Iranom ili im vlada SAD može uvesti novčane kazne ili sankcije.

Kompanije i zemlje koje imaju trgovinske sporazume s Iranom imaju između 90 i 180 dana da okončaju te aktivnosti, u zavisnosti od oblasti i vrste proizvoda koji su obuhvaćeni sankcijama. Firme takođe neće moći da sklapaju nove poslove.

Može se pregovarati o određenim izuzecima, ali SAD nije precizirao koji proizvodi i zemlje mogu biti obuhvaćene tim izuzecima.

Od zaključivanja nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine, mnoge evropske kompanije su sklopile trgovinske sporazume s tom zemljom, pošto Evropa ima tradicionalno jače poslovne i diplomatske veze s Iranom od SAD-a.

Trump je donio najbolniju odluku za Evropu, uprkos pokušaju evropskih lidera da ga ubijede da ne odustaje od sporazuma.

“Američke sankcije Iranu gotovo da ne pogađaju kompanije iz SAD-a, već prvenstveno evropske”, rekao je bivši premijer Švedske Carl Bildt.

(AlJazeera)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *