Osniva se agencija za investicije

1 komentar

Javna rasprava o Predlogu zakona o javno – privatnom partnerstvu, koju je juče raspisalo Ministarstvo finansija, trajaće do 18. juna.

Predviđeno je da se javno-privatno partnerstvo može uspostaviti u uslugama od javnog interesa, izvođenju javnih radova, upravljanju, rekonstrukciji, izgradnji i održavanju javne infrastrukture. Ovo partnerstvo može se uspostaviti kod puteva i pratećih objekata, željezničkih pruga, aerodroma, elektronskih komunikacionih mreža i/ili elektronske komunikacione strukture i povezane opreme i pružanje elektronskih komunikacionih usluga, objekata zdravstvenih, obrazovnih i ustanova kulture, komunalne infrastrukture, radi obavljanja komunalnih djelatnosti, radio-frekvencija, širokopojasnih servisa, sportskih i rekreativnih objekata i objekata kulture, žičare, socijalnog stanovanja, turizma i ugostiteljstva, javnog osvjetljenja, slobodne ekonomske zone i industrijskog parka, energetske efikasnosti…

Predmet javnoprivatnog partnerstva mogu biti i socijalne i druge usluge, a naročito: administrativne, društvene, zdravstvene, obrazovne, usluge socijalne i dječje zaštite, oblasti
socijalnog osiguranja, pravne, hotelijerske i ugostiteljske usluge.

Zakonom je predviđeno i da Vlada osnuje Agenciju za investicije sa sjedištem u Podgorici. Odluku o osnivanju agencije Vlada treba da donese u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona.

Predviđeno je takođe da je javni naručilac dužan da u postupku dodjele ugovora o javno-privatnom partnerstvu preduzima mjere za sprečavanje prevare, korupcije, favorizovanja ponuđača i efikasno sprečavanje, utvrđivanje i otklanjanje sukoba interesa. Cilj je sprečavanje narušavanja konkurencije na tržištu i obezbjeđenja transparentnosti postupka dodjele i jednakog postupanja prema svim ponuđačima.

Predloženim zakonom se, između ostalog, definišu uslovi i postupak predlaganja i odobravanja projekata javno-privatnog partnerstva, način izbora privatnog partnera, kao i druga pitanja od značaja za tu oblast.

“Javno-privatno partnerstvo je dugoročni ugovorni odnos između javnog i privatnog partnera zasnovan na podjeli resursa i rizika u cilju povećanja kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i izvođenja javnih radova”, navodi se u predloženom tekstu zakona.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • pa zar već nemamo “Agenciju za promociju stranih investicija”, koja NIŠTA NE RADI KONKRETNO???

    Uhljebistan Republika!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *