Intesa Sanpaolo ostvarila 39% veću neto dobit

Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o 39 posto većoj neto dobiti u prvom kvartalu 2018. u poređenju s istim razdobljem godine ranije, najvećoj u prvim kvartalima od 2008. godine.

Neto dobit banke u prvom je tromjesečju 2018. godine tako dostigla 1,25 milijardi eura. Snažna dobit rezultat je većih neto prihoda od naknada i provizija i od kamata, pokazao je poslovni izvjštaj objavljen u utorak.

Posljednjih godina Intesa je fokus preusmjerila s tradicionalnih zajmodavnih aktivnosti na poslovanje temeljeno na naknadama od poslovanja s upravljanjem imovinom i osiguranjima, podsjeća Reuters.

Među prednostima u banci izdvajaju kvalitet imovine u prvom kvartalu, ističući najslabiji priliv loših zajmova u prva tri mjeseca poslovne godine u Intesinoj istoriji.

U ovoj godini očekuju osjetno niže rezervacije za loše zajmove, a predviđaju i vrlo pozitivne trendove u segmentu upravljanja imovinom.

“Ove godine očekujemo i značajno smanjenje rezervacija za nenaplative zajmove i bolju naplatu dugova”, kazao je izvršni direktor Carlo Messina u konferencijskom pozivu.

Check Also

Recesija u Njemačkoj velika opasnost za istok Evrope

Centralne i istočnoevropske zemlje tvrde da se polako oslobađaju zavisnosti od zapadnoevropskih ekonomija. No je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *