Evropski izvoznici protiv snažnog eura

Dodajte komentar

Jaki euro otkinuo je dobar dio zarade evropskim izvoznicima, a kurs može ublažiti samo – nova ekonomska kriza u Americi, smatraju valutni stručnjaci. Zbog većeg povjerenja u snagu evropske ekonomije, euro je prema dolaru u godinu dana do kraja marta ojačao 16 posto. Takvo kretanje kursa evrospki izvoznici morali su osjetiti. Prema podacima Thomson Reutersa, svega 22 posto kompanija čije su dionice u sastavu evropskog berzanskog indeksa Stoxx 600 objavilo je za prvo tromjesečje prodajne rezultate iznad očekivanja analitičara. S druge strane, zbog slabijeg dolara američki je izvoz konkurentniji, pa je 74 posto kompanija iz sastava indeksa S&P 500 nadmašilo prognoze o prodajnim prihodima.

(Pre)jak euro za lošije tromjesečne rezultate direktno su „optužili“, među ostalima, proizvođači automobila poput njemačkog Daimlera i francuskog Renaulta, zatim proizvođač auto-dijelova Continental te farmaceutska kompanija Sanofi. Ta je kompanija objavila da je snažan euro smanjio prodajne prihode za više od osam posto dok Daimler u čijem je portfoliju Mercedes-Benz očekuje da će nepovoljan kurs smanjiti rast prihoda za cijelu ovu godinu. Ako bi se samo gledali rezultati poslovanja velikih kompanija u Evropi i SAD-u, lako bi se došlo do zaključka da je situacija u SAD-u bajna, a Evropa je u krizi, ističe za Poslovni dnevnik Josip Kokanović, valutni analitičar Admiral Marketsa.

“No, po svim parametrima (ekonomski rast, stopa nezaposlenosti i inflacije) ekonomska situacija se stabilno popravlja i u SAD-u i u Evropi. Jedina varijabla koja se značajno razlikuje između SAD-a i Evrope je kurs valuta. Naime, euro je od početka ove godine 15 do 20 posto jači nego prije godinu dana, dok je dolar u istoj mjeri slabiji. Zbog toga su evropski proizvodi u SAD-u, Kini i nekim drugim dijelovima svijeta 15 do 20 posto skuplji i manje se prodaju. To naravno doprinosi padu izvoza i profita evropskih kompanija”, pojašnjava Kokanović. Nažalost, trend jačanja eura se vjerovatno neće brzo zaustaviti, dodaje taj stručnjak.

“Iako su kamatne stope u SAD-u trenutno više nego u Evropi, to se ne odražava na valutnom tržištu. Razlog značajnog jačanja evropske valute očekivanje je tržišta da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro početi da podiže kamatne stope, pa će se držanje eura na štednji i evropskim obveznicama isplatiti. No za sad, još uvijek nema konkretne ECB-ove najave o datumu početka podizanja kamatnih stopa. Stoga je posjedovanje eura i dalje neisplativo“, kaže Kokanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *