EU protiv “dvostrukih standarda”: Nakon hrane, pod lupom deterdženti

Dodajte komentar

Rezultati testiranja hrane kako bi se utvrdile moguće razlike u kvalitetu istih proizvoda koji se plasiraju u zemljama članicama Evropske unije, biće poznati krajem godine, najavila je komesarka Evropske komisije za zaštitu potrošača Vera Jourova na summitu u Sofiji o dvostrukim standardima za potrošače u EU.

Na pomenuta testiranja EK su podstakli nalazi iz dijela članica Unije da se na njihova tržišta plasira roba slabijeg kvaliteta iste vrste i proizvođača, nego na tržišta razvijenih članica Unije. Takve pritužbe stizale su iz Bugarske, Češke, Slovačke i Rumunije, a kao primjeri loše prakse proizvođača, odnosno dvostrukih standarda navođeni su, među ostalim, Nutelin namaz koji je u siromašnijim članicama Unije manje kremast nego u zapadnoj Evropi te Neskvikova čokolada u prahu za koju se tvrdilo da je slabijeg ukusa.

“Ne smije biti druge klase potrošača u EU, protivzakonito je u različitim članicama Unije prodavati isti brend u istom ili gotovo istom pakovanju različitog kvaliteta”, poručila je Jourova, kojoj su bugarski domaćini prezentovali niz dokaza o ponižavajućem tretmanu bugarskih potrošača od strane proizvođača iz drugih dijelova Unije.

Ministar poljoprivrede Rumen Porodzanov iznio je rezultate istraživanja razlike u istim proizvodima koji se plasiraju na bugarsko i na tržišta Austrije i Njemačke, prema kojima se 20 posto hrane razlikuje već prema deklarisanim sastojcima. Zatim su, prema Porodzanovu, laboratorijskim ispitivanje ustanovljene dalje razlike u odnosu na deklarisane sastojke, pa je, među ostalim, u dvije vrste čokolade utvrđen već udio kakaa od deklarisanog.

Bugarski ministar poljoprivrede naveo je i primjer mozzarelle koja ima manji udio deklarisanih sastojaka i manju težinu od utisnute na pakovanju, kao i slične slučajeve čokoladnog deserta i bezalkoholnih pića koja su, recimo, više gazirana od istih pića u razvijenim članicama Unije.

“U slučaju 43 proizvoda koja smo ispitivali, cijene u Bugarskoj veće su od pet do 166 posto u odnosu na druge članice Unije”, naveo je bugarski ministar poljoprivrede, istakavši primjer vrste tjestenine koja je u Bugarskoj 2,5 puta skuplja nego u Italiji.  Porodzanov je ustvrdio je kako su slična iskustva prezentovali i njegove kolege iz Rumunije i Češke, dodavši kako je jedan dio uočenih razlika u kvalitetu proizvoda moguće ispraviti i bez direktiva Evropske komisije o uklanjanju dvostrukih standarda ako za to, zaključio je, postoji volja.

Vera Jourova najavila je da će nakon provjeravanja kvaliteta hrane, EK naložiti državama članicama provjeru deterdženata koji se plasiraju na tržišta unutar Unije. Deterdženti bi se mogli naći pod ‘lupom’ iduće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *