Trampovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom uzdrmalo svijet

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Trump objavio je odluku o tome da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma šest svjetskih sila i Irana, poznatog kao “Zajednički sveobuhvatni plan akcije”, (JCPOA) kojim se Teheran 2015. obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

“Iran podržava terorističke organizacije, ubio je, oteo američke državljane. Iranski režim nastvalja obogaćivati uran i nastavlja raditi na nuklearnom programu. Ovaj sporazum omogućava tom režimu da dobija novac, a istovremeno ugrožava američke građane”, rekao je Trump, dodajući kako sporazum “nije donio mir i nikada neće”.

“Laž je da se Iran pridržava sporazuma i za to postoje dokazi”, rekao je predsjednik u obraćanju javnosti iz Bijele kuće.

“Amerika neće biti talac nuklearne ucjene”, rekao je Trump, najavljujući da je državni sekretar Mike Pompeo na putu za Severnu Koreju.

“Želimo sa saveznicima da radimo na održivom nuklearnom sporazumu s Iranom koji će zaustaviti iranski režim od izrade nuklearnog oružja. Sankcije će stupiti na snagu”, rekao je on ističući da se pridržava svojih obećanja.

Podsjetio da je glavni cilj sporazuma koji su potpisale SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija osigurati da Iran ne prikupi dovoljnog nuklearnog materijala za izradu atomske bombe.

Ostale potpisnice sporazuma, kao i UN, uvjereni su da se Iran pridražava sporazuma. Teheren je saopštio ranije da će se SAD “suočiti s teškim posljedicama”.

Prve reakcije

BBC prenosi navode iranskog predsjednika Hasana Rohanija: “Naložio sam Organizaciji za atomsku energiju u Iranu da bude spremna da započne obogaćivanje uranijuma na industrijskim nivoima. Čekaćemo nekoliko nedjelja i razgovarati s našim savjeznicima i onima koji su posvećeni JCPOA-u. Sve zavisi od naših nacionalnih interesa.”

Odmah nakon Trumpovog obraćanja, iranska državna televizija ustvrdila je da je odluka Trumpa da se povuče iz sporazuma “ilegalna, nelegitimna i podriva međunarodne sporazume”, izvještava Reuters.

Evropa poziva Iran da ostane dosljedna sporazumu. Premijerka Velike Britanije Theresa May, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron istakli su svoju “kontinuiranu posvjećenost” sporazumu u zajedničkoj izjavi:

“Ohrabrujemo Iran da pokaže uzdržanost u odgovoru na odluku SAD-a, Iran mora nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema ovom sporazumu, uz potpunu i blagovremenu saradnju”.

U ime Francuske, Velike Britanije i Njemačke, francuski predsjednik Emmanuel Macron je na Twitteru izrazio žaljenje zbog ovakve Trumpove odluke.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres kazao je da je duboko zabrinut zbog odluke Sjedinjenih Država da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i pozvao sve druge strane da se potpuno pridržavaju obaveza sporazuma.

Visoka predstavnica EU i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini navela je u saopšenju da dok god Iran bude posvjećen, i EU će nastaviti sa “potpunom i efikasnom implementacijom” sporazuma.

Građanima Irana, Mogherini je poručila: “Nemojte dozvoliti da neko ukine ovaj sporazum, to je jedno od najvećih dostignuća koje je ikada pružila diplomatija”.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk takođe se oglasio na Twitteru, navaljujući da će lideri EU o ovome razgovarati i na predstojećem Summitu u Sofiji sljedeće nedjelje.

Bivši američki predsjednik Barack Obama objavio je na Facebooku dugu izjavu, u kojoj je Trumpovu odluku nazvao “ozbiljnom greškom” i branio sporazum.

“Bez JCPOA, Sjedinjenim Državama bi na kraju mogao ostati izbor između nuklearno naoružanog Irana ili drugog rata na Bliskom istoku, u oba se gubi”, upozorio je Obama.

On kaže da sporazum “radi”, uprkos procjenama aktuelne administracije Bijele kuće.

Staro obećanje

Prema sporazumu poznatom kao “Zajednički sveobuhvatni plan akcije” (JCPOA) SAD su se obavezale da popuste seriju sankcija uvedenih Iranu i to je i učinjeno, uz redovne provjere i potvrde o pridržavanju.

Iako je i Trumpova administracija u više navrata rekla da se Iran pridržava odredbi sporazuma, svaki put su saopštavali da se ne pridržava ”duha” zbog širenja uticaja na šitske militane širom regiona i testiranja balističkih raketa.

Ovaj sporazum učinio je da Teheran sreže broj centrifuga za obogaćivanje urana, kao i zalihe obogaćenog urana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nakon toga je dobila dnevni pristup inspekcija i stalno praćenje, kao što je snimanje kamerama u Natanzu i Fordowu, dvama podzemnim nuklearkama za obogaćivanje urana.

Donald Trump oštro je kritikovao sporazum, te je tokom svoje predsjedničke kampanje obećavao je da će se SAD povući iz tog, po Ameriku, “lošeg sporazuma”.

Sporazum se smatra jednim od najznačajnih spoljnopolitičkih uspjeha administracije Baracka Obame.

Robert Malley, bivši glavni pregovarač Bijele kuće o iranskom nuklearnom sporazumu u administraciji Baracka Obame, za The Guardian je rekao:

“Na bazi svega što sam čuo od Evropljana i ljudi odavde, predsjednik Trump hoće da izađe iz sporazuma, ne zato što nije zadovoljan sa njegovom sadržinom, već zato što je riječ o Obaminoj zaostavštini”, rekao je Malley.

Iran je poručio da neće pristati na revidiranje sporazuma i do nedavno su prijetili da će uzvratiti ukoliko se Vašington povuče. To međutim sada Rohani nije ponovio.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *