“Tesline” dionice postale hit za kratku prodaju

Dodajte komentar

Investitori koji već godinama očekuju pad vrijednosti “Tesline” dionice posljednjih dana napokon imaju malo razloga za zadovoljstvo. Prema proračunu analitičara kompanije “S3 Partners”, ove godine nerealizirana dobit na kratkoj prodaji “Teslinih” deonica iznosi 645 miliona dolara.

Međutim, gotovo sva dobit ostvarena je krajem prošle nedjelje kada je dionica potonula 6 odsto nakon sada već čuvenih drskih opaski izvršnog direktora Elona Muska prema analitičarima tokom prezentacije finansijskih rezultata.

Ipak, mala je to utjeha za Tesline “medvede”, koji su očekujući pad vrijednosti deonica proizvođača električnog automobila izgubili samo prošle godine 2,3 milijarde dolara, jer je vrijednost kompanije na berzi skočila preko 45 odsto.

Podaci “S3 Capitala” pokazuju da je trenutno posuđeno “Teslinih” dionica za kratku prodaju u vrijednosti od gotovo 12 milijardi dolara. Time je stekla status najveće opklade na pad cijene na američkom dioničarskom tržištu. Samo ove godine, vjerovatno ohrabreni minusom dionice za 2018. godinu od gotovo 10 odsto, investitori su posudili “Teslinih” deonica za 2,5 milijarde dolara, piše “Večernji list”.

George Schultze, prvi čovjek “Schultze Asset Managementa”, koji je među investitorima koji vjeruju u zaradu na “Teslinom” padu, pojašnjava za Financial Times da je neupitno da taj proizvođač ima dobre proizvode, ali i da je prezadužen i ima problema s novčanim tokom.

Osim vrijednosti dionica, nakon spornog sastanka stradale su i “Tesline” obveznice. Tako je prinos na izdanje od 1,8 milijardi dolara, koje dospijeva 2025. godine, skočio na 7,5 odsto.

Veliki interes za kratku prodaju rezultirao je sve oskudnijom ponudom dostupnih dionica što se reflektuje u skoku naknade za posuđivanje. Sa oktobarskih jedan odsto ta je naknada trenutno iznad 3,5 odsto, pokazuju podaci “S3 Capitala”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *