Rušenjem dogovora cijena nafte kreće prema 100 dolara

Dodajte komentar

Američko rušenje nuklearnog sporazuma s Iranom zasigurno će se odraziti na cijenu nafte, ocjenjuju stručnjaci. Takođe, na testu i jedinstvo Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).
Odraz na cijene

Cijena barela juče se uoči objave odluke predsjednika Donalda Trumpa o sudbini sporazuma s Iranom spustila jedan posto na 75,5 dolara. Američki predsjednik najavio je za utorak objavu svoje odluku o daljnjem američkom učestvovanju u Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA), dokumentu kojim je početkom 2015. šest zapadnih država riješilo spor oko iranskog nuklearnog programa. Njime je Zapad ukinuo ekonomske sankcije Iranu i omogućio mu potpuni povratak na naftno tržište.

Zauzvrat je vlada u Teheranu trebalo da omogući nesmetanu međunarodnu inspekciju nuklearnih postrojenja. Iako Iran nije prekršio svoj dio dogovora, Trump je od početka mandata snažno kritikovao sadržaj sporazuma, smatrajući ga vrlo lošim. U slučaju da sporazum bude srušen, a sankcije opet uvedene, strani analitičari smatraju da će time globalna ponuda biti siromašnija između 500.000 i miliona barela dnevno. To je količina, smatraju strani stručnjaci, koja će dati podršku rastu cijena. Bez sumnje, američko povlačenje iz sporazuma odraziće se na cijene nafte, kaže za Poslovni  dnevnik naftni stručnjak Davor Štern.

Sve opcije otvorene

“Ta se korekcija već dobrim dijelom dogodila rastom cijene nafte u očekivanju američke odluke. Kratkoročno, neke velike promjene neće biti, a što će biti u dužem roku teško je reći s obzirom na stav OPEC-a”, kaže Štern. U tom kontekstu, to će biti ispit jedinstva te organizacije, dodaje Štern. “Niko ne zna u kakvom je stanju iranska naftna industrija s obzirom na nabavku opreme za proizvodnju. Sve su opcije otvorene”, kazao je Štern.

Nakon ukidanja sankcija iranska proizvodnja nafte vratila se na nivo od četiri milijuna barela dnevno. Poslovni portal CNBC prenosi analizu britanske banke Barclays koja smatra kako sporazum s Iranom nikako neće preživjeti u Trumpovom mandatu. S obzirom na to, ali i agresivniju američku politiku prema bliskoistočnim državama, poput Iraka, Sirije i Jemena, za očekivati je da će to dati višegodišnji podsticaj rastu cijena nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *