Manjak u budžetu 70 miliona eura

Dodajte komentar

Manjak u državnoj kasi na kraju prvog kvartala iznosio je 70,1 milion eura, što je za skoro trećinu manje od planirana 102 miliona, pokazuju novi podaci Ministarstva finansija, a niži deficit od predviđenog zabilježen je zbog slabe realizacije kapitalnog budžeta.

Ostvareni deficit čini 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) predviđenog na 4,4 milijarde eura. Ukupno je naplaćeno 327,3 miliona eura prihoda, što je za 7,8 miliona ili 2,3 odsto manje od plana, ali je u odnosu na isti period prošle godine više za 29,7 miliona eura.

“Dobra naplata budžetskih prihoda ukazuje na dosljednu implementaciju mjera fiskalne konsolidacije i dinamičniji ekonomski rast”, ocjenjuju u Ministarstvu.

U ukupnoj strukturi prihoda, od svih poreza pristiglo je 10,5 miliona manje od plana. Veća je naplata ove vrste dažbina u segmentu koji se odnosi na dohotke zaposlenih, dobit kompanija i kupoprodaju nekretnina. S druge strane, od poreza na dodatu vrijednost, koji od 1. januara iznosi 21 odsto, u budžet se slilo 11 miliona manje od zacrtanog plana, odnosno 119,7 miliona eura. Ostvarena naplata istovremeno je za 13,5 miliona eura ili 12,7 odsto viša u odnosu na prvi kvartal 2017.

Naplaćeno je 94,6 miliona eura po osnovu različitih doprinosa, što je 3,5 miliona više od projektovanog iznosa, iako je priliv od zdravstvenog osiguranja manji za 11,2 odsto od plana.

“Izdaci budžeta u istom periodu iznosili su 397,5 miliona eura ili devet odsto BPD-a, što je u odnosu na isti period 2017. više za 29,4 miliona eura ili osam odsto. U odnosu na plan, izdaci su niži za 39,8 miliona eura ili 9,1 odsto”, preciziraju iz Ministarstva finansija.

Iako su sprovedene mjere štednje, veći su tekući izdaci za 8,8 miliona, bruto zarade i doprinosi za 2,2 miliona, a kamate čak 23,5 miliona eura nego što je to planom definisano. Otplaćeno je i neplaniranih 5,9 miliona eura obaveza iz ranijeg perioda.

Troškovi su, pak, smanjeni kroz izdatke kapitalnog budžeta za čak 48,6 miliona spram najavljena 64,4 miliona eura.

Ali, zbog otplate obaveza prema rezidentima koje se odnose na hartije od vrijednosti i kredite u iznosu od 82,6 miliona eura (73,8 miliona više), u budžetu je nedostajalo 169,9, umjesto 133,9 miliona eura, što je praktično jednako kao u istom periodu prošle godine.

Manjak je nadoknađen zaduživanjem kod domaćih banaka u iznosu od 120,6 miliona eura, što planom za prvi kvartal 2018. nije bilo predviđeno, kao i prodajom državne imovine u vrijednosti 2,8 miliona eura. Takođe, znatno su manje pozajmice i kreditiranja inostranih finansijskih institucija – 5,6 miliona umjesto 74 miliona eura. U dokumentu Ministarstva finansija se podsjeća i da je država od domaćih banaka u prvom kvartalu prošle godine pozajmila 146,6, a od stranih šest miliona eura.

(Opširnije u današnjim Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *