Da li će ukidanje roaminga u regionu poskupjeti telefonske usluge?

Dodajte komentar

Ukidanje naplate roaminga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona moglo bi dovesti do povećanja cijena telefonskih usluga, kazao je za direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač.

Na nedavno održanom samitu o digitalizaciji u Skoplju govorilo se o potpunom ukidanju naplate roaminga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Trenutno, postoji sporazum između ove četiri države prema kojem je ujednačena cijena roaminga između ove četiri zemlje i naredni korak bi trebao biti potpuno ukidanje naplate ove usluge, kako je to već učinjeno među zemljama EU. Odnedavno je i Albanija iskazala spremnost da se priključi ovom regionalnom sporazumu.
Međutim, još uvijek nije poznato kada bi se to trebao i dogoditi, odnosno kada bi takav sporazum trebao biti potpisan i sproveden.

– Trenutno se vode pregovori o sklapanju takvog sporazuma. Njega moraju potpisati vlade ove četiri zemlje, odnosno sada već pet država, koji bi, između ostalog definisao i uslove o saobraćaju, odnosno roamingu i nakon toga bi regulatorne agencije za komunikacije bile zadužene da provedu te sporazume – kazao je portalu Faktor Kovač, dodavši da bi se u tom slučaju svaki poziv unutar zemalja regiona posmatrao kao domaći saobraćaj.

Sklapanje sporazuma bi značilo i da bi operateri morali sklapati međusobne sporazume o međusobnom “poravnanju računa”, jer bi oni nastavili pružati usluge roaminga, koje bi naplaćivali jedni od drugih, a ne više od krajnjih korisnika.

Osim toga, bilo je najavljivano da bi spomenutih pet država od 1. jula ove godine trebale pristupiti evropskom sporazumu o ukidanju naplate roaminga, koji je na snazi u zemljama članicama EU. Veliki zagovornik ovoga je bila Bugarska, koja je željela da to prikaže kao uspjeh njenog predsjedavanja EU. Međutim, napomenuo je Kovač, sada je već izvjesno da se to neće dogoditi.

Prilagođavanje poslovanja ukidanju naplate roaminga od krajnjih korisnika za telekom operatere podrazumijeva značajna ulaganja u poboljšanje kvaliteta mreže, odnosno signala koji se nudi korisnicima. Teško je za očekivati da oni tu investiciju vrate u kratkom vremenskom roku.

– Zbog toga postoji opasnost, kako bi izbjegli poslovanje sa gubicima, da povećaju cijene unutar domaćeg saobraćaja, što je neprihvatljivo. Druga mogućnost je da prošire spektar usluga koje nude, te da na taj način vrate novac uložen u razvoj mreže – pojasnio je Kovač.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *