Rastući potencijal cijene zlata

Dodajte komentar

Cijene zlata očekivano su u dobrom ritmu s obzirom na sve veće geopolitičke napetosti oko Irana te trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Frank Holmes, direktor US Global Investors, izjavio je u intervjuu za Bloomberg kako je vrlo vjerovatno da će cijena zlata do kraja ove godine dosti'i 1500 dolara za uncu, što je u odnosu na sadašnju cijenu od oko 1330 dolara porast od gotovo petnaest posto. On tu svoju tvrdnju potkrepljuje procjenom kako je službena inflacija znatno podcijenjena, te da se kreće u rasponu od 5 do 10 posto godišnje u yavisnosti od metode obračuna koja se primjenjuje, a službeno se koristila 80-tih i 90-tih godina.

Inflacija prema tvrdnjama američke kancelarije za statistiku trenutno iznosi samo 2,7 posto, na osnovi novog načina obračuna. Premda se američka vlada na čelu s Donaldom Trumpom deklarativno zalaže za politiku jakog dolara, tržišni pokazatelji ukazuju kako je srednjoročni trend vrijednosti dolara u padu, što se takođe može povoljno odraziti na cijenu žutog metala.

Istovremeno, na rast cijene zlata zacijelo će uticati i odluka kineske vlade o početku trgovanja naftom za lokalnu kinesku valutu juan, što će negativno uticati na potražnju američkog dolara u Kini. Naftom se naime do sada u pravilu trgovalo isključivo u američkim dolarima, a to se sada na Dalekom Istoku mijenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *