Naslovne strane dnevnih novina za 8. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Država otvorena za zaštitu prava radnika

Ministarstvo se ne može miješati u poslovnu odluku Tosčelika, ali može da garantuje radnicima otvorenost državnih institucija za eventualne provjere i zaštitu njihovih prava ukoliko se utvrdi da su narušena, saopštila je juče ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je kazala da zaposleni u nikšićkoj Željezari mogu tražiti zaštitu pred nadležnim inspekcijskim organima ukoliko smatraju da su njihova prava narušena.

Vlada poslala jasne poruke ohrabrenja investitorima

Crnogorska ekonomija nastaviće dinamičan rast: imamo veoma optimističke projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda i uvjeren sam da ćemo bruto domaći proizvod rasti više od planiranog, kazao je potpredsjednik Vlade za finansijski sistem i ekonomsku politiku Milutin Simović otvarajući sinoć u Budvi 9. Festival investicija i nekretnina – FREI.

Brković duguje državi 16,3 miliona eura poreza

Biznismen Dragan Brković i dalje je najveći poreski dužnik u Crnoj Gori, a njegovih pet kompanija državi je za porez na kraju aprila ukupno dugovalo 16,32 miliona eura, pokazuju posljednji podaci Poreske uprave. Najveći dužnik među njima je pljevaljska Vektra Jakić sa dugom od 6,87 miliona, a slijedi Vektra Montenegro, čija su dugovanja dostigla 4,47 miliona eura. Ove dvije kompanije ujedno predvode listu 200 najvećih poreskih dužnika, čija su ukupna dugovanja 72,61 milion eura.

Dan

Vijeće ukida odluku o zabrani kupovine Rudnika

Elektroprivreda (EPCG) će uložiti žalbu na rješenje o privremenoj mjeri Privrednog suda kojom se toj energetskoj kompaniji zabranjuje kupovina akcija Rudnika uglja (RUP), shodno odluci o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje pljevaljske kompanije, potvrđeno je “Danu iz više izvora. Rješenje o privremenoj mjeri donijelaje sudija Nataša Bošković u okviru sudskog spora između M&V kompani, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, i EPCG, kojom manjinski akcionar energetske kompanije traži da se poništi odluka o pokretanju postupka kupovine akcije Rudnika uglja.

Državi dužni 34 miliona

Dug preduzeća koja se nalaze na crnoj listi uvećao se za 600 hiljada i iznosi 140,3 miliona. Dut preduzeća po osnovu poreza i doprinosa smanjio se u odnosu na januar za 500 hiljada i iznosi 67,7 miliona, dok se dug 200 najvećih dužnika po osnovu drugih vrsta poreza uvećao za 1,1 milion eura.

Prosječna plata u CG veća nego u Rusiji

Sa prosječnom neto platom od 512 eura, Crna Gora je u grupi evropskih zemalja sa srednjim primanjima ali je, kada se ona uporedi s kupovnom moći, u donjem dijelu tabele, koju je sačinila Vikipedija. Prema podacima objavljenim na Vikipediji, Crna Gora je sa prosječnom platom najslabija u svojoj grupi, u kojoj se još nalaze i susjedna Hrvatska, kao i Slovenija, Malta, Mađarska, Rumunija, Češka, Slovačka, Poljska, bivše socijalističke zemlje.

Pobjeda

Uprava Tosčelika obećala da više neće biti otkaza

Sindikalci nikšićkog Tosčelikajuče su bili u Ministarstvu ekonomije, s namjerom da dobiju obećanje od ministarke Dragice Sekulović da više neće biti otpuštanja radnika u željezari. Potpredsjednik Sindikata metalurga Saša Tomić kaže da im je saopšteno da poslodavac ima pravo da reorganizuje firmu, ali da će oni tražiti sastanak s poslodavcem i zalagati se da se dvoje zaposlenih koji su dobili otkaz, a nijesu sporazumno raskinuli radni odnos, vrate na posao.

Svaki račun će momentalno stizati poreznicima

Vlada priprema elektronsku fiskalizaciju svih kasa u Crnoj Gori, ali se do juna ne može reći koliko će to koštati, koji će biti benefiti i da li će podrazumijevati zamjenu postojećih. Iz Ministarstva finansija Pobjedi su kazali da je planirana izrada studije izvodljivosti elektronske fiskalizacije koja bi trebalo da da odgovor na sva pitanja.

Za most na Đurđevića Tari 2,6 miliona

Ambasada Kine obavijestila je krajem aprila potpredsjednika Vlade Milutina Simovića daje kineska vlada odlučila da obezbijedi donaciju od 2,6 miliona eura za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, navodi se u informaciji o donaciji Kine sa prijedlogom sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, kojaje usvojena na posljednjoj sjednici Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *