Lojpur: Velika preduzeća održavaju mala na dugi rok

Dodajte komentar

Mala, srednja i velika preduzeća jedna bez drugih ne mogu, ali crnogorska ekonomija i sa sada dominantnom grupom malih i srednjih preduzeća može izaći na “zelenu granu“, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Anđelko Lojpur. Iz Ministarstva ekonomije poručuju da je najveći broj programa podrške fokusiran na mikro, mala i srednja preduzeća, ali to, kako kažu, ne isključuje mogućnost učešća velikih preduzeća.

“Vlada u kontinuitetu pruža podjednaku podršku za sve oblike udruživanja i strukture preduzeća, ne favorizujući bilo koju strukturu organizovanja”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Učešće mikro, malih i srednjih preduzeća prošle godine u našoj ekonomiji bilo je 99,75 odsto, a njihovo učešće u bruto društvenom proizvodu 69 odsto.

“U ukupnom prometu ovaj sektor učestvuje sa 78 odsto i zapošljava 75 odsto ukupnog broja zaposlenih. Upravo zbog toga je najveći broj programa podrške fokusiran na njih, što ne isključuje mogućnost učešća i velikih preduzeća, ukoliko za tim postoji interes”, rekli su predstavnici Ministarstva ekonomije i dodali da udruživanje manjih preduzeća omogućava lakši pristup tržištima.

Dobar primjer udruživanja su klasteri, za koje Ministarstvo ekonomije, počev od 2012. godine, kontinuirano pruža finansijsku i savjetodavnu podršku i čiji broj se iz godine u godinu povećava“, kažu u Ministarstvu ekonomije.

Lojpur navodi da mala, srednja i velika preduzeća jedna bez drugih ne mogu, makar to ponekad izgledalo kao “brak iz nužde“.

“Mala preduzeća načičkana kao grozdovi oko velikih firmi su neki vid učvršćivanja pozicije velikih preduzeća, koja povratno utiču na sudbinu malih jer ih “hrane“ time što im trebaju njihovi proizvodi i usluge i održavaju u životu na dugi rok”, objasnio je Lojpur.

Prema njegovim riječima, velika preduzeća su velika samo po “brojevima“.

“A u suštini, ključni princip njihovog funkcionisanja se svodi na zahtjev da imaju inherentnu sposobnost funkcionisanja po principu malih preduzeća, pri čemu se misli na fleksibilnost”, rekao je Lojpur i dodao da, prema podacima iz prošle godine, u Crnoj Gori 80 odsto firmi posluje manje od 20 godina, 89,4 procenata svih firmi osnovali su sadašnji vlasnici, a 7,1 odsto firmi je naslijeđeno.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *