Kostić dobio zeleno svijetlo za preuzimanje Gorenjske banke

Narodna banka Srbije je dala saglasnost AIK banci Beograd za dodatno sticanje vlasničkog udjela u slovenačkoj Gorenjska banci iz Kranja, potvrđeno je Tanjugu u NBS.

Saglasnost je data, kako se objašnjava, pošto je NBS u postupku kontrole utvrdila da je AIK banka ispunila naloge i mjere koje su joj upućene u decembru 2017., čime su otklonjeni razlozi zbog kojih joj je prethodno bila ukinuta saglasnost iz juna 2016. godine za sticanje akcija Gorenjske banke.

“…Imajući u vidu da je kontrolom utvrđeno da su otklonjeni razlozi zbog kojih je banci prethodno ukinuta saglasnost za sticanje akcija Gorenjske banke, AIK banci je 27. aprila 2018. data saglasnost za sticanje Gorenjske banke kao svog podređenog društva”, navodi se u pisanom odgovoru NBS dostavljenom Tanjugu.

AIK banka već ima 20,99 odsto vlasničkog udjela u Gorenjskoj banci, i drugi je najveći akcionar banke iz Kranja posle slovenačkog preduzeća “Sava”.

Sa kompanijom “Sava”, AIK banka se dogovorila da kupi 37,6 odsto njihovog udjela u Gorenjskoj, za šta je 2016. godine dobila “zeleno svijetlo” od NBS.

Međutim, krajem prošle godine NBS je povukla saglasnost zato što su, kako je obrazloženo, u okviru uobičajene kontrole boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja “utvrdjene nepravilnosti u poslovanju”.

Gorenjska banka je, inače, jedna od najuspješnijih i najprofitabilnijih slovenačkih banaka i jedina velika banka koja je radila bez državne “injekcije kapitala” 2013. godine, uprkos značajnom nedostatku kapitala.

Gorenjska je po veličini aktive imala učešće na slovenačkom bankarskom tržištu od 4,7 odsto na kraju septembra 2017. godine, u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde eura, što je čini sedmom najvećom bankom u Sloveniji.

Check Also

Konzorcijum Novi Volvox i Leitner nastavili pregovore o koncesije za izgradnju žičare Kotor – Lovćen

Konzorcijum koji čine kompanije Novi Volvox i Leitner nastavili su pregovore sa Vladom u vezi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *