Devizne rezerve Kine na minimumu

Dodajte komentar

Devizne rezerve Kine pale su u aprilu na petomjesečni minimum, više nego što je očekivano, a usljed oporavka američkog dolara.

Rezerve su pale i zbog manje zabrinutosti kineskih regulatora u pogledu odliva kapitala.

Devizne rezerve su opale za 17,97 milijardi dolara na 3.125 milijardi dolara, najniži nivo od novembra 2017, u odnosu na skok od 8,34 milijarde dolara u martu, pokazali su danas objavljeni podaci kineske centralne banke.

Ekonomisti koje je anketirala agencija Rojters predviđali su da će devizne rezerve pasti za oko 10 milijardi dolara u aprilu na 3.133 milijarde dolara.

Dolarski indeks je prema korpi vodećih svjetskih valuta porastao za 2,0 odsto prošlog mjeseca.

Pitanje odliva kapitala se početkom prošle godine isprečilo pred kinesku ekonomiju, ali je kombinacija strože kontrole kapitala i slabljenja dolara pomogla juanu da ostvari snažan zaokret, navodi britanska agencija, dodajući da su kineske rezerve prošle godine prvi put zabilježile rast od 2014. godine.

Eskalacija trgovinskog spora na relaciji Kina-SAD mogla bi negativno da se odrazi po izvoznike na obije strane i privredni rast, ali kineski regulatori uvjeravaju da su u stanju da situaciju drže pod kontrolom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *