Dan programiranja povodom 10 godina DoMen-a

Dodajte komentar

Povodom 10 godina poslovanja, kompanija DoMEn, kao agent nacionalnog domena .ME, organizuje “Dan programiranja” u ponedjeljak 14. maja, u Delta City Podgorica, od 12:30 do 18:30 časova.

“Dan programiranja je dan koji posvećujemo svima koji žele da govore jezikom programiranja, bez obzira šta žele da budu kad porastu, te bez obzira imaju li 9 ili 99 godina”, najavljuju organizatori, koji ovim projektom realizuju još jednu u nizu brojnih društveno korisnih aktivnosti sa ciljem da pozitivno utiču na društvo u Crnoj Gori.

Na Dan programiranja doći će učenici iz 15 crnogorskih gradova. Događaj je koncipiran u šest glavnih radionica, u kojima će se posjetioci imati priliku smjenjivati svakih sat vremena a koje se održavaju istovremeno: CodeWeek osnove programiranja, CodeWeek napredno programiranje, FIRST LEGO League osnove programiranja, FIRST LEGO League napredno programiranje, Domenova škola programiranja i Demonstracija VR/AR.

Prije početka radionica biće upriličeno otvaranje i dodjela nagrada DoMEn kupa pobjednicima onlajn takmičenja koje je u toku. Pored radionica, posjetioci će moći obići i štandove na kojima će se predstaviti crnogorski fakulteti.

Tim kompanije DoMEn smatra da je jedna od najvažnijih stvari, pored pomoći startapovima i aktivne uloge u formiranju digitalne zajednice, obuka mladih ljudi iz oblasti programiranja i robotike sa ciljem stvaranja naraštaja koji u budućnosti mogu dati veliki doprinos razvoju društva u mnogim segmentima.

U skladu sa tim, 2009. godine je pokrenuta DoMEnova “Ljetnja Škola Programiranja” u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, sa ciljem pripremanja srednjoškolske djece za Međunarodnu Olimpijadu Programiranja (IOI). Vremenom je Ljetnja škola prerasla u školu koja traje cijele godine, i koja upisuje više stotina djece iz osnovnih i srednjih škola svakog septembra.

Osim takmičara koji su do sada osvojili dvije bronzane medalje na Balkanijadama, DoMEnova škola programiranja je pripremila veliki broj učenika za upis na fakultete iz oblasti programiranja. Jedan od učenika Ljetnje škole danas je doktorant na matematici na Oksford univerzitetu, neki su pokrenuli svoje startapove, mnogi su se zaposlili, a ostali uspješno završavaju svoje studije kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu.

U saradnji sa NVO “Mali Pronalazači”, DoMEn je 2013. godine ušao u drugi projekat, FIRST LEGO League i donirao pet “LEGO MINDSTORMS” setova za pet crnogorskih osnovnih škola.

Od tada, kompanija DoMEn aktivno učestvuje u finansiranju ovog projekta pomažući lokalno takmičenje, ali i finansiranjem odlaska na evropsko takmičenje najboljeg crnogorskog tima. Osim toga, zaposleni kompanije aktivno učestvuju u mentorisanju i pripremanju djece za rad na ovom projektu.

Partneri “Dana programiranja” povodom 10 godina postojanja DoMEna su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo nauke, Ministarstvo ekonomije, Crnogorski Telekom, Univerzitet Crne Gore, Alicorn, Digitalizuj.me, CodeWeek, Internet Society, Mladi pronalazači Crne Gore, Fleka i Logate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *