Naslovne strane dnevnih novina za 5. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Pobjednik sam jer niko nije stradao

Te večeri sam sa saradni cima radio do tri sata poslije ponoći, kao što radimo kada pravimo planove za sljedeću sedmicu i mjesec. Bio sam sa dvojicom radnika, planirali smo sezonu, kako da nam ne izmakne i šta treba da uradimo. Došao sam kući i nijesam spavao ni sat kada me je probudio telefon. Sin me je zvao i rekao mi Direktore, nešto se zapalilo u fabrici”, priča za Vikend novine vlasnik kompanije Mesopromet Hilmija Franca, prisjećajući se noći u kojoj je plamen progutao njegovu fabriku za proizvodnju mesa i mesopreradu u Bijelom Polju koja je predstavljala osnov biznisa građenog skoro pune tri decenije.

Definisani uslovi tendera za solarnu elektranu na Možuri

Tender za zakup državnog zemljišta na Možuri, odnosno lokalitetu Briska gora u ulcinj sCoj opštini za buduću solar nu elektranu biće uskoro raspisan, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade, kojom je predsjedavao premijer Duš ko Marković.

Na Bijeloj listi 292 poreska obveznika

Poreska uprava (PU) objavila je juče Bijelu listu na kojoj se nalaze 292 poreska obveznika sa najvećim stepe nom fiskalne discipline. Na njoj su imena kompanije koje uredno izmiruju obaveze prema povjeriocima, u^djučujući i državu, pa iz PU za njih ističu da predstavljaju “afirmativne potencijalne poslovne partnere na tržištu”.

Dan

Blažo i zvanično povlašćen od Vlade

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) donijela je rješenje kojim se firmi BB hidro, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, utvrđuje privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije. Đukanović je status povlašćenog proizvođača dobio za mini-hidroelektranu (mHE) Bistrica lipovska u opštini Kolašin. Agencija je rješenje izdala na period od dvije godine, počev od 24. aprila.

Vlada, Aco i A2A uzimaju 27 miliona

Većina akcionara Rudnika uglja (RUP), odnosno preko 51 odsto, prihvatila je ponucu Elektroprivrede (EPCG) da za 6,4 eura po dionici proda svoje akcije tom preduzeću, saznaje “Dan”. Time će EPCG, gotovo je izvjesno, realizovati operaciju preuzimanja pl.evaljskog preduzeća koja je započeta još početkom 2017. godine, kada su akcionari Rudnika uglja A2A i Aco Đukanović ponudili EPCG svoje akcije za 6,5 eura po dionici.

Odbijena žalba CEAK-a

Ad hok komitet, koji je formiran pri Arbitražnom tribunalu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, donio je odluku kojom u potpunosti odbija zahtjev CEAK-a za poništaj ICSID arbitražne odluke koja je donijeta u korist Crne Gore u julu 2016. godine, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Pobjeda

Djevičanska Kajmanska ostrva otkrivaju of šor vlasnike

Vlada Velike Britanije najavila je da će primorati svoje prekomorske teritorije Britanska Djevičanska ostrva, Kajmanska ostrva, da formiraju registre državnog vlasništva i tako otkriju vlasnike tamošnjih kompanija, saopštio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, koji su 2016. objavili Panama papire.

U prvoj zoni od tri do 210 eura po kvadratu

Vlada je juče utvrdila odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u sedam opština Tivtu, Kotoru, Danilovgradu, Mojkovcu, Savniku, Gusinju i Nikšiću.U Tivtu se u prvoj a zoni za objekte do 250 kvadrata po kvadratu plaća 126 eura, u prvoj 103 eura, u drugoj 82, trećoj 62, četvrtoj 51,6 i petoj 36 eura. Cijene za objekte preko 250 kvadrata se kreću od 60 do 210 eura po kvadratu.

Port Adria u plusu 216.000 eura

Port of Adria je prvi kvartal ove godine završila u plusu 215.654 eura, što je pozitivan preokret u odnosu na isti period prošle godine kada je bila u minusu 347.456 eura. Prihod u tri mjeseca tekuće godine bio je 2,3 miliona, a reshod 1,9 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *