U Digitalnoj fabrici prezentovani programi podrške malim i srednjim preduzećima

Dodajte komentar

Uvođenjem inovacija, mala i srednja preduzeća su u mogućnosti da mijenjaju svoje proizvode, poslovne procese, organizaciju,  marketing, odnosno da poslovanje  podižu na viši nivo, kazao je generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić.

Prezentacija dva programa podrške koje sprovodi Ministarstvo ekonomije i za koja su javni pozivi u toku održana je juče u M:tel Digitalnoj fabrici.

Zainteresovanim predstavnicima preduzeća predstavljeni su Program za unapređenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda, kao i ostali programi koje Ministarstvo realizuje.

“Trenutno je aktuelan javni poziv za Program za unapređenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima koji će biti otvoren do 10. maja. Program se odnosi na sufinansiranje korišćenja konsultantskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti, i to: inovacija proizvoda/usluge, inovacija poslovnog procesa, inovacija u ogranizaciji i inovacija u marketingu“, kazao je Babić.

On je podsjetio da je ovogodišnji budžet programa 50.000 eura, a da preduzeća mogu ostvariti finansijsku podršku do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno u maksimalnom iznosu do 3,500 € bez PDV-a.

“Za preduzeća inovacije imaju višestruki značaj: unapređuju produktivnost, pomažu rastu biznisa, ali i smanjuju se troškovi poslovanja kroz unaprijeđenu efikasnosti rada. Ranije sprovedena istraživanja pokazuju da oko 50 odsto preduzeća u Crnoj Gori želi da razvija prodaju i marketing, kao i da smatra da su neophodna unapređenja u ljudskim resursima i IT tehnologijama“, kazao je Babić.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomije u kontinuitetu pruža podršku preduzećima za inovativne aktivnosti, kako kroz nefinansijsku podršku kroz program Mentoringa, tako i kroz implementaciju edukativnih aktivnosti u okviru Evropske mreže za preduzetništvo, ali i kroz promotivne i edukativne aktivnosti kroz implementaciju IPA programa.

“U 2016. i 2017. godini pružena je finansijska podrška za inovativne aktivnosti preduzećima iz prerađivačke industrije, a  koja se nastavlja i sada u  2018. godini kroz značajno unaprijeđen program koji se odnosi na sve prioritetne sektore u Crnoj Gori“, kazao je Babić.

Prepoznajući važnost direktne saradnje i brže komunikacije sa sektorom privrede,  kroz unutrašnju reogranizaciju Ministarstvo je formiralo Direktorat za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima.

“Ovaj Direktorat je usmjeren na pružanje usluga malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a u njegovoj nadležnosti su aktivnosti usmjerene na praćenje trendova privrednog razvoja, unapređenje poslovnog ambijenta, jačanje konkurentnosti sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, koordinaciju programima podsticanja razvoja biznisa koji su u nadležnosti Ministarstva ekonomije i saradnju sa drugim resornim institucijama, uključujući i Investiciono-razvojni fond (IRF)“, kazao je Babić.

Pored navedenog, Direktorat sprovodi i aktivnosti vezane za za IPA fondove, kreiranje i upravljanje investicionim politikama i pružanje podrške domaćim i stranim investitorima.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *