SAD digao optužnicu protiv bivšeg glavnog direktora VW-a

Dodajte komentar

Federalni istražitelji Detroita u četvrtak su objavili optužbe protiv bivšeg glavnog direktora Volkswagena Martina Winterkorna kojeg terete za zavjeru oko varanja regulatora oko emisije štetnih gasova dizel automobila.

Volkswagen još nije komentarisao ovaj slučaj.

Optužba je podnesena tajno, a otkrivena je na američkom okružnom sudu na dan godišnjeg sastanka Volskwagena u Njemačkoj. Winterkorn je podnio ostavku ubrzo nakon što je skandal oko automobila zagađivača izašao u javnosti u Sjedinjenim Državama u septembru 2015.

Američki glavni državni tužilac Jeff Sessions saopštio je kako optužbe pokazuju da je “Volkswagenova spletka o varanju zakona išla sve do vrha kompanije”.

Winterkorn se optužuje za zavjeru za varanje Sjedinjenih Država, lažnu komunikaciju i kršenje Zakona o čistom vazduhu između najmanje maja 2006. do novembra  2015., upotrebom nelegalnog softwarea koji je Volkswagenovim dizelskim automobilima omogućavao da oslobađaju veću količinu štetnih gasova a da se to otkrije.

Sveukupno je optuženo devetero ljudi, a dvoje je priznalo krivicu. Jedan italijanski građanin, bivši menadžer u Audiju, u Njemačkoj je i čeka izručenje.

Šestero bivših direktora Volkswagena koji su optuženi nalaze se u Njemačkoj i izbjegavaju američke istražitelje jer Njemačka obično ne izručuje svoje građane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *