Naslovne strane dnevnih novina za 4. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Realizacija obaveza biće glavni rizik za javne finansije

Evropska komisija (EK) zadržala je prognozu rasta crnogorskog bruto društvenog proizvoda (BDO) u ovoj godini na tri odsto, dok je za 2019. ona smanjena sa 3,3 na 2,9 odsto, navodi se u proljećnim prognozama u koje su Dnevne novine imale uvid.

Crnu Goru za tri mjeseca posjetilo 84,643 turista

U prva tri mjeseca u crnogorskim hotelima i odmaralištima boravila su 84.643 turista, koji su ostvarili 191.348 noćenja, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Konkretno, u martu je u kolektivnom smještaju širom naše zemlje bilo 24.829 turista, što je za 26,5 odsto više u odnosu na isti mjesec 2017. godine. I broj noćenja je porastao za 8,6 odsto na 56.156, od čega su čak 72 odsto ostvarili strani gosti.

Željezarci traže sastanak sa ministarkom ekonomije

Radnici Željezare Tosčelik tražili su juče, na štrajku upozorenja, hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, od čijeg ishoda će, kako su kazali, zavisiti njihovi dalji potezi. Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik Pero Kadović rekao je da radnici zahtijevaju da se najkasnije danas sastanu sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić i predstavnicima Tosčelika, kako bi pokušali da pronađu rješenje za nastalu situaciju.

Dan

Spajanje sa EPCG pogubno za Rudnik

Manjinski akcionarn Rudnika uglja (RUP) tvrde da je utapanje ove kompanije u Elektroprivredu (EPCG) pogubno za to preduzeće i Pljevlja. Prema njihovim riječima, Rudnik uglja može bez Termoelektrane (TE) Pljevlja, ali Termoelektrana ne može bez Rudnika. EPCG je prije dvije sedmice objavila ponudu za preuzimanje akcijaRudnika, koja bi trebalo uskoro da bude okončana. Za sve akcije RUP-a ponudili su 33 miliona eura.

Toščelik nezakonito otpustio radnike

Jednosatnom obustavom proizvodnje nikšićki željezarci juče su, kako je njihov sindikat najavio prošle sedmice, upozorili poslovodstvo da neće dozvoliti dalja otpuštanja zaposlenih. Uprava željezare “Toščelik nedavno je završila sistematizaciju radnih mjesta prema kojoj će, za sada, bez posla ostati 17 stalnih radnika. Predsjednik fabričkog sindikata Pero Kadović kazao je da su dogovorili da se najkasnije danas održi hitan sastanak sindikata i uprave fabrike s ministrom ekonomije Dragicom Sekulić, te da će od ishoda razgovora zavisiti sve njihove dalje aktivnosti.

Ponovo prodaju imovinu

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma (KAP) raspisala je juče oglas za prodaju imovine te podgoričke fabrike, a zainteresovani mogu da se jave na oglas do 4. juna. Javno otvaranje ponuda obaviće se 8. juna u devet časova u Privrednom sudu u Podgorici. Procijenjena vrijednost imovine je 10,24 miliona eura.

Pobjeda

Četvrti Deripaskin poraz pred međunarodnim sudovima

Arbitražni tribunal Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu odbio je u utorak zahtjev Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) da poništi svoju odluku od prije dvije godine. ICSID se u julu 2016. godine oglasio nenadležnim u arbitražnom postupku između CEAC-a, kojemje u vrijeme podnošenja tužbe na čelu bio Oleg Deripaska i Crne Gore.

Prosječna zarada 508 eura

Prosječna neto zarada u martu je, prema podacima Monstata, iznosila 508 eura, što je 0,6 odsto manje u odnosu na februar. Prosječna bruto zarada iznosila je 761 euro. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar porasle 0,2 odsto, realne neto zarade su pale 0,8 procenata.

Za mjesec broj blokiranih veći za 27

Na novom spisku blokiranih koji je juče objavila Centralna banka nalazi se 16,71 hiljada kompanija, što je 27 više nego na pethodnom prije mjesec dana. Među novoblokirnim prednjači Bigova bej Kotor ćiji račun je blokiran 42 dana za 316.000 eura. Vektra Boka Herceg Novi je blokirana 68 dana za 289.000, Korporacija Ten Moskva dio stranog društva Budva 57 dana za 160.000, Farmedia Podgorica 36 dana za 105.000, Podgoricapromet Podgorica 39 dana za 103.000, Beogradnja Bar 11 dana za 182.000, Signature investments Montenegro Herceg Novi 46 dana za 104.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *