Evropska komisija: Prognoze rasta za ovu godinu iste, za iduću smanjene

Dodajte komentar

Evropska komisija EK zadržala je prognozu rasta crnogorskog bruto društvenog proizvoda BDP u ovoj godini na tri odsto, dok je za 2019. ona smanjena sa 3,3 na 2,9 odsto, navodi se u proljećnim prognozama, u koje su Dnevne novine imale uvid.

Eksperti EK predviđaju da će rast crnogorske ekonomije usporiti ove i naredne godine, posebno u građevinskom sektoru, zbog završetka pojedinih investicija.

“Crnogorska ekonomija napreduje zahvaljujući građevinarstvu i turizmu, ali će njen rast biti uskoro usporen zbog okončavanja velikih investicija”, ističe se u izvještaju EK, koji je objavljen juče.

U Briselu očekuju da povećanje poreza i zamrzavanje rashoda rezultira manjim budžetskim deficitom, koji je u prošloj godini iznosio 5,4 odsto BDP-a, i skoro izbalansiranim budžetom naredne godine.

“Realizacija potencijalnih obaveza ostaje glavni rizik za javne finansije, što je tijesno povezano sa garancijama koje je država izdala svojim preduzećima, zatim i nepovoljnim sudskim odlukama (uglavnom parnica iz radnog prava i zahtjeva za povraćaj imovine) i mogućim prekoračenjem troškova za radove na auto-putu Bar-Boljare”, dodaju iz EK.

EK podsjeća na Vladine mjere fiskalne konsolidacije kojima su smanjene plate u javnom sektoru i određene beneficije, a time i raspoloživi dohodak domaćinstava, te povećani PDV i akcize, zatim uvedene nove akcize na ugalj, a u narednoj godini slijede dodatna povećanja akciza za gorivo, cigarete i alkoholna pića.

“Zato će fiskalna konsolidacija imati negativan uticaj kako na ličnu, tako i na javnu potrošnju”, dodaje se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *