Apple vraća dioničarima 13 milijardi dolara

Dodajte komentar

Appleove dioničare od broja prodatih iPhonea mnogo je više zanimao podatak o povratu gotovo 250 milijardi dolara gotovine na kojima kompanija već godinama sjedi.

Kako prenose strani mediji, tehnološki div u utorak je u sklopu objave tromjesečnog izvještaja najavio otkup dionica vrijedan stotinu milijardi dolara te 16 posto višu dividendu od 13 milijardi dolara. Radi se o do sada najvećem povratu dobiti dioničarima u istoriji kompanije.

Bez konkretnog roka

Financial Times primjećuje da za razliku od ranijih najava povrata dobiti dioničarima kompanija ovoga puta nije navela konkretne rokove. Iz Applea su tek naveli kako namjeravaju stavku neto gotovine, koja je krajem maja pala na 145 milijardi dolara, istopiti na nulu tokom vremena. “Današnja objava prvi je korak u tom smjeru”, kazao je finansijski direktor kompanije Luca Maestri.

Valja podsjetiti da je Apple započeo s povratom akumulirane gotovine dioničarima 2012. godine i od tada je godišnje na otkup dionica izdvajao između 30 i 50 milijardi dolara.

Svake je godine i povećavao iznos isplaćene dividende. Prema procjeni Genea Munstera, osnivača kompanije rizičnog kapitala Loup Ventures, godišnji povrat od 60 milijardi dolara rezultirao bi samo po toj osnovi rastom cijene dionice za sedam posto, navodi CNBC. No, Appleova dionica već za ovu godinu pokazuje prilično solidan rezultat. U srijedu je početkom trgovanja ojačala dodatnih tri posto iznad 174 dolara. Tokom ove godine u plusu je 2,8 posto dok indeks Dow Jones, za ilustraciju, bilježi isti minus.

Dobit snažno porasla

Što se tiče poslovnih rezultata, Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 posto veće nego godinu dana ranije, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosječne cijene iPhonea. Naime, prosječna cijena prodatog iPhonea porasla je na 728 dolara, što je 10 posto više nego godinu dana prije. Taj rast pripisuje se uticaju prodaje iPhone X modela, najskupljeg modela tog pametnog telefona.

Prema poslovnom izvještaju, dobit Applea iznosila je 13,8 milijardi dolara, što je 25 posto više nego godinu dana prije. U proteklom kvartalu prodano je 52,2 miliona iPhonea, što je tri posto više nego godinu dana prije. Cijena dionica Applea nedjeljama je bila pod pritiskom investitora zbog špekulacija da je potražnja za tim pametnim telefonom oslabila.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *