10 najskupljih vina na svijetu

Dodajte komentar

Od kada je sveta i veka čovječanstvo se oslanjalo na vino. U koju svrhu-svima nam je poznato. Kod kuće uz porodicu ili prijatelje, u različitim prilikama, za male ili velike proslave ili u vjerskim ceremonijama, vino je oduvjek bilo na našim stolovima.

Ponekad i bez jasne svrhe. Izgleda da je sve započelo negdje u istočnoj Evropi, a postoje dokazi o proizvodnji vina još prije više od 8000 godina, kada je ispijanje vina bilo važna navika u cijelom Rimskom carstvu.

A pošto se dobre navike održavaju i tokom uspona i pri padu civilizacija, mi eto i dan-danas proizvodimo vino. U prilično velikim količinama. Kvalitet vina je najvažnija stvar, a na njega utiče mnogo faktora kao što su zemljište, vrsta grožđa, klima i skladištenje.

Proces izrade vina je složen i neki proizvođači ga usavršavaju do granica koje osciliraju između nauke i umjetnosti. Najpoznatiji regioni na svijetu za izradu vina su u Francuskoj, Italiji i Španiji, ali to ne znači da dobra vina nećete pronaći u Argentini, Australiji ili Kini.

I pošto su dobra vina sinonim za skupa vina, saznajte kojih je to 10 najskupljih vina na svijetu.

1. 1947 Chateau Cheval Blanc
1947 Chateau Cheval Blanc smatra se po ukusu najboljim vinom ikada napravljenim. Svojeveremeno je jedna boca ovog vina prodata na aukciji Christie u Ženevi po cijeni od $304,374 što je čini najskupljom prodaotm flašom vina na svijetu.

2.1811 Chateau d’Yquem
Smješten u Francusku, Chateau d’Yquem je najcijenjenija vinarija u regionu, koja proizvodi izuzetno visoko kvalitetno vino zbog činjenice da je mjesto podložno kako stručnjaci objašnjavaju “noble rot’, sivoj gljivi koja je idealna za uzgajanje bijelog grožđa.

Boca iz kolekcije 1811. prodata je u hotelu Ritz u Londonu 2011. privatnom kolekcionaru, za 117.000 dolara, čineći da je najskupljom flašom belog vina ikada.

3. 1907 Heidsieck
Pronađena 1998. godine na dnu Finskog zaliva na švedskom brodu Jonkoping, 1907 Heidsieck, flaša vina trebalo je da stigne do Carskog suda nekadašnjeg ruskog cara Nikolaja II. To se nikada nije dogodilo pošto je brod koji je prevozio vino torpediran 1916.

Na sreću, mnoge od 2000 boca različitih pića preživjele su katastrofu i prodate na aukcijama širom svijeta. Svaka od boca prodata je za 275.000 dolara, tako da je 1907 Heidsieck postao jedno od najskupljih vina ikada prodatih.

4. 1869 Chateau Lafite
Vinograd Chateau Lafite došao je u javni posjed nakon Francuske revolucije i kasnije je prodat nekolicini holandskih trgovaca i pripao porodici Vanlerberghe. 1868. godine, Baron Džejms Majer Rotšild je kupio vinariju i ime je promijenjeno u Chateau Lafite Rothschild.

Vintage kolekcija vina iz 1869. došla je odmah nakon te posljednje kupovine, a procijenjeno je da su se boce iz te godine prodavale po cijeni od 8000 dolara. Jedan azijski kupac platio je 233.972 dolara za jednu flašu na aukciji u Sotheby kući u Hong Kongu, na potpuno iznenađenje svih.

5. 1787 Chateau Lafite
Poznatije kao “Kraljevo vino” još u 18. vijeku zbog prefinjene izrade tehnike vina, Chateau Lafite zadržao je svoj prestiž tokom vremena. Sada su u vlasništvu porodice Rotšild, a nekada su bili omiljeni proizvođač vina Tomasa Džefersona.

Godine 1985. Malkom Forbs je kupio jednu izuzetno rijetku flašu iz 1787. godine, dio Džefersonove lične kolekcije, sa inicijalima ugraviranim na flašu. Vino naravno više nije bilo za piće, ali Malkom je platio 160.000 dolara kako bi uvećao postojeću kolekciju vina.

6. 1945 Romanee Conti
Neka od najskupljih i najtraženijih vina u svijetu dolaze iz vinograda Romanee Conti u podregionu Burgundi u Francuskoj. Oni su se oko 1936. godine i specijalizovali za proizvodnju Pinot Noir.

Jedna boca originalne kolekcije iz 1945. godine prodata je na aukciji Christie's američkom kolekcionaru po cijeni od 123.900 dolara. Cijena ima smisla ako kada shvatite da je postojalo samo 600 ovakvih boca vina.

7. 1787 Chateau d’Yquem
Crveno vino je jedno od omiljenijih i ono koje zarađuje najviše od prodaje, ali ponekad postoje izuzeci. 1787 Chateau d’Yquen jedan od tih izuzetaka.

Kompanija Antique Wine prodala je anonimnom američkom kolekcionaru 2006. godine za nevjerovatnih 100.000 dolara, flašu 1787 Chateau d’Yquen i morala da dostavi bocu vina privatnim avionom, pod nadzorom predstavnika kako bi se obezbijedila sigurnost rijetko dragocjenog pića.

8. 1945 Chateau Mouton-Rothschild
Originalni Chateau Mouton kupio je Natanijel Rotšild još 1853. godine i postao je jedan od najcijenjenijih vinograda današnjice. Veoma cijenjen od samog početka među luksuznim potrošačima vina zbog svoje glavne regije u blizini Bordoa, Chateau Mouton se smatra još boljim pošto je u vlasništvu jedne od najbogatijih porodica na svijetu.

Boca njihovog vina berbe 1945. bila je rezervisana za vlasnika Chateau Moutona, ali je konačno prodata na aukciji za impresivan iznos od 47.000 dolara.

9. 1775 Massandra
Ovo vino dolazi iz vinarije Massandra na Krimu, sa dugom tradicijom. Massandra iz 1775. godine je njihova najstarija flaša koja je ikada pronađena. 2001. godine u aukcijskoj kući u Londonu Sotheby's, ova flaša vina je prodata po cijeni od $43,500.

10.2000 Royal DeMaria Chardonnay Icewine
Royal DeMaria je kanadska vinarija koja je osnovana 1998. Njihova prva serija napravljena je bez ikakvog istraživanja u oblasti vina. Iako su mnogi smatrali da je to pogrešno, upravo ih je to postavilo na svjetsku kartu i izdvojilo ih izuzetnim ukusom, što je rezultiralo osvajanjem pet međunarodnih nagrada u ovom procesu.

Ledeno vino se proizvodi zamrzavanjem grožđa prije procesa fermentacije, čime se daje finiji ukus. Njihov 2000 Chardonnay Icewine je favorit kraljice Elizabete i kolekcionarska serija vintage vina dostiže cijene i do 30.000 dolara po boci, što ga čini najskupljim ledenim vinom na svijetu.

Luxlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *