Loši poslovni rezultati većine kompanija u državnom vlasništvu

Dodajte komentar

Državna preduzeća su loše poslovala u prvom kvartalu tekuće godine, pokazuju rezultati poslovanja. Za neka preduzeća je minus u prvom tromjesečju karakterističan, dok su firme, poput Montekarga, ovaj dio godine završile sa gubicima, iako su lani bile u plusu u istom periodu.

Dvije kompanije koje Vlada namjerava da privatizuje u ovoj godini, Budvanska rivijera i Institut Igalo, do 31. marta napravile su minus od 1,04 miliona, odnosno 1,44 miliona eura. U oba slučaja minusi su veći u odnosu na prošlu godinu. U slučaju Budvanske rivijere za 36 hiljada, a kod Instituta za 190 hiljada eura. Prihodi Budvanske rivijere su za tri mjeseca uvećani za 80 hiljada, dok su rashodi uvećani za skoro 100 hiljada. Institut je povećao prihode za 55 hiljada, a rashode za 240 hiljada eura. Ta dva preduzeća su jedina koja je Vlada stavila na listu preduzeća za privatizaciju. Oba preduzeća se nalaze u opštinama gdje opozicija vrši vlast, a lani su poslovale sa dobicima.

Najgori rezultat, kada se poredi ova godina sa prošlom, imao je Montekargo, u kojoj je država većinski vlasnik. Oni su lani u ovom periodu imali skoro 200 hiljada dobiti, dok je ove godine zabilježen minus od 319 hiljada eura. Rashodi su ostali na istom nivou, dok su prihodi pali za 400 hiljada eura. Još jedno željezničko preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) prvi kvartal je završilo u minusu. Gubitak te firme iznosio je 159 hiljada, što je za 60 hiljada manje nego lani. U odnosu na prvo tromjesečje lani pali su i prihodi i rashodi.

Minus Instituta za crnu metalurgiju je malo manji od prošlogodišnjeg. Ove godine je 120,6 hiljada, dok je lani bio 129,2 hiljade eura. Od kraja prošle godine na čelu tog preduzeća je filozof Ranko Nikolić.

Obraz državnim firmama u prvom kvartalu spasili su Elektroprivreda i Barska plovidba. EPCG je u prva tri mjeseca imala 30,98 miliona eura dobiti, dok je lani u ovom periodu imala 235 hiljada minusa. Prihodi su uvećani za oko 20 miliona, a rashodi smanjeni za preko deset miliona eura.

Dobit Barske plovidbe je u prvom tromjesečju iznosila 674 hiljade i veća je za preko 100 hiljada nego lani.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *