Kada je najbolje vrijeme da kupite televizor, laptop i smartfon?

Dodajte komentar

Ni tržište tehnologije ne miruje tokom godine. Kada je najbolje kupiti televizor, a kada smartfon? Ko ne daje poput, ma koliko god se nadali, a kome loše ide tokom zime?

Što se tiče većine novih proizvoda oni se uglavnom predstavljaju na Sajmu elektronike početkom januara. Obično je potrebno nekoliko mjeseci dok se svi predstavljeni i najnoviji proizvodi nađu na policama u radnjama. Na primjer, ako želite da pazarite televizor najnovije tehnologije on neće biti dostupan prije proleća, pa čak i ljeta.

Ipak, januar je pravo vrijeme za sniženja prošlogodišnjih modela, pa nekada u tom periodu možete kupiti tehniku jeftinije nego i kada je sezona popusta.

Kompanija LG ima problem jer im prodaja opada čim dođe zima dok Apple ima neki svoj tok, potpuno drugačiji od drugih. Laptopove prestavljaju na proljeće, a telefone na jesen. S druge strane, imaju jaku tradiciju dostupnosti proizvoda nekoliko dana po predstavljanju, ali gotovo nikad ne daju popust.

Samsung i Google  generalno prate Appleovo pravilo „ne objavljivati ništa u januaru“, pa i oni svoje smartfone predstavljaju u drugo doba godine, obično na Mobilnom kongresu u februaru. Google pak, predstavlja svoje telefone u oktobru, a i jedni i drugi ih puštaju u prodaju nekoliko dana po predstavljanju.

Takođe, za ostalu tehnologiju situacija je malo drugačija.

Televizore je najisplativije kupovati u decembru ili januaru. Samsung smartfone u februaru, Apple laptopove na proljeće (poputa nema nikad), iPhone u septembru, Googe smartfone u oktobru. Najbolja sezona kupovine tehnike kompanije LG je tokom zime kada daju najveće popuste, a ostale kompanije snižavaju cijene svojih proizvoda i tokom letnje sezone odmora.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *