EBRD i Addiko Bank produbljuju saradnju

1 komentar

EBRD i Addiko Bank kao renomirana međunarodna finansijska grupacija s mrežom banaka u jugoistočnoj Evropi, postaju partneri i na planu podržavanja ekonomske integracije u regiji i širenja trgovinskih odnosa među kompanijama.

Addiko banka ima bankarske podružnice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji s više od milion klijenata. Sve ove banke će se skupa sa svojom centralom u Beču pridružiti EBRD-ovom programu Trade Facilitation Programme (TFP).

To će omogućiti lokalnim Addiko bankama da podrže izvoz kompanija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije, kao i olakšaju intra-regionalnu trgovinu, a što je u suštini glavni pokretač ekonomskog rasta i razvoja.

Pokrenut 1999. godine, EBRD-ov Trade Facilitation Programme (TFP) ima za cilj podsticati spoljnu trgovinu u zemljama u kojima EBRD djeluje. Banka putem njega podržava garantno poslovanje i pruža kratkoročne kredite prema odabranim partnerskim finansijskim institucijama za dalje kreditiranje lokalnih uvoznika, izvoznika i distributera.

TFP program trenutno uključuje 94 partnerskih banaka u 26 zemalja, s ukupnim sredstvima koja premašuju 1.5 milijardu eura.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *