Njemački izum koji će spasiti dizelaše

Dodajte komentar

Dizelaši su spašeni! – tvrde u Boschu, najvećem svjetskom proizvođaču sklopova i uređaja za automobile.

Njemački gigant koji ima 402.000 zaposlenih predstavio je revolucionarni sistem pročišćavanja štetnih ispusta dizelskih automobila koji će omogućiti revoluciju odnosno smanjenje emisija zloglasnih ugljen dioksidovih jedinjenja na nivo 10 puta manji nego što će biti ograničenje 2020.

Ta vijest dolazi kao melem na ranu njemačkim proizvođačima automobila čiji se pogonski sistemi snažno temelje na dizelskim motorima, piše Večernji list.

U perspektivi, njemačka bi autoindustrija, zbog skupog razvoja alternativnih pogona u kojem kaska za japanskom konkurencijom, izgubila nekoliko stotina milijardi dolara. Recimo, samo je VW u SAD-u morao isplatiti više od 30 milijardi dolara za kazne i odštete u vezi afere Dieselgate, a na odlagalištima stoje deseci hiljada vraćenih dizelskih automobila.

Ne važi za godišta do 2015. Boschova nova dizelska tehnologija temelji se na dva glavna elementa. Novi turbopunjač ima prilagodljiv sistem upravljanja protokom vazduha za motor koji brže reaguje te recilkulira izduvne gasove pa se može voziti i dinamično bez porasta štetnih emisija. Drugi faktor je toplina. Da bi pretvaranje ugljen dioksida bilo optimalno, temperatura izduvnih gasova mora iznositi više od 200 stepeni Celzijusa, što će novi sustavsistem moći da ostvari i u gradskoj vožnji bez ugradnje pomoćnog grijača od 48 volti. Prema EU zakonodavstvu, lični automobili smiju emitovati 168 miligrama NOx-a po kilometru, a od 2020. ta će se granica smanjiti na 120 miligrama.

A uz pomoć Boschove dizelske tehnologije već danas emituju samo 13 miligrama prema standardnim ciklusima u realnoj vožnji. U tom smislu idu i nedavne izjave šefova VW grupe, Mercedesa, ali i Mazde, koji kažu da neće odustati od proizvodnje dizelskih motora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *